latinica  ћирилица
30/05/2024 |  10:56 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Na Svesrpskom saboru biće predstavljena deklaracija koju će usvojiti skupštine Srpske i Srbije (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena i deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će poslije usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.
Republika Srpska - Srbija -
Republika Srpska - Srbija

- U toj deklaraciji iznijećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gdje god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sjednice - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vijek, koji će biti vijek ujedinjenja Srba.

Dodik smatra da ima smisla da se na predstojećem Svesrpskom saboru Srbije i Republike Srpske 8. juna u Beogradu ukaže da nacionalna politika u ovom vijeku može da bude samo političko ujedinjenje.

- Sa ovakvim pritiskom i u ovakvoj BiH mi nemamo drugog izbora i jasno je da bez Republike Srpske Srba u BiH neće biti - rekao je Dodik za Televiziju "Hepi" i ukazao da Srbija gubitkom Republike Srpske ne bi izgubila samo značajnu teritoriju sa Srbima nego i značajnu stratešku tačku na Balkanu.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da Svesrpski sabor ima dobar naziv i istakao da je neophodno da okupi sve političke, vjerske i kulturne faktore, počev od SANU i SPC do raznih udruženja i kulturno-umjetničkih društava.

Dodik smatra da na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu svi faktori treba da se okupe, aklamacijski podrže neke stavove i da se usvoji deklaracija koja će biti pripremljena.

On je dodao da treba da se formira i savjet, koji će se baviti svim pitanjima od značaja za srpski narod.

Dodik je objasnio da će to tijelo će činiti ne samo predstavnici Srbije i Republike Srpske, nego i srpske dijaspore, odnosno ljudi iz Amerike, Evrope i svih zemalja u kojima žive Srbi i imaju svoja udruženja, koja treba da budu adekvatno predstavljena.

Predsjednik Srpske smatra i da Svesrpski sabori treba da se održavaju svake dvije ili četiri godine i da bi, budući da se ovogodišnji održava u Beogradu, naredni možda trebalo da se organizuje u Banjaluci.

- Za nas BiH nije država i u njoj više nama šta da nas privuče. Za mene je mučenje kada idem u Sarajevo jer tamo uvijek idem sa nekom nelagodnošću. Znam da me tamo samo čekaju problemi i etikete. Nema šta mi ne govore, prijete mi i psuju majku četničku, a kada uzvratim proglašavaju me za primitivca - rekao je Dodik.

On je ocijenio da Srbin u današnjem Sarajevu može da živi i ima neki mir samo ako pogne glavu, dodajući da Srbi većinski nisu takvi, jer su slobodarski narod i neće to da trpe.

Dodik je istakao da bi od svega u današnjoj BiH samo Republika Srpska mogla da ostane i da dalje funkcioniše, a sve ostalo bi propalo pošto FBiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, BiH bez međunarodnog pritiska, dok kantoni nikako ne mogu da žive.

- Sva politika Zapada išla je ka tome da razbije srpsko jedinstvo. Oni su nama u BiH ubacili prefiks "bosanski Srbi". To nije tačno, mi smo Srbi, Srbi postoje kao nacija. Ali to je način da se napadne identitet - kaže Dodik.

Ako neku lažnu priču ponovite više puta ona ostaje kao da je istina, kaže Dodik, dodajući da je tako i kreirana priča među Bošnjacima da su Srbi agresivni.

Kaže da Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

- Po svemu bi bilo normalno da ta država ne postoji, to je karikatura - ponavlja Dodik uvjeravajući da je BiH dat pregovarački status za EU, "jer su dali Ukrajini, pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu BiH".

Navodi da Zapad, Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može da živi bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

Na pitanje kako vidi budućnost, Dodik kaže da se o budućnosti ne može pričati, a da se ne pomenu "globalni nemiri".

- Mora se održati mir po svaku cijenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu da razmišljaju gdje će. Svijet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo da radimo i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do istorijskog razilaženja s Rusijom - rekao je Dodik.

Bez obzira što će Svesrpski sabor bosti oči mnogima "moramo jasno reći šta je naša politika", kazao je predsjednik Srpske, dodajući da sa ovakvim pritiskom u BiH Srba više neće biti.

- Srbiju teraju da ide sa Kosova i da izgubi Republiku Srpsku. Mislite da onda nećemo imati problem Sandžaka? Mi u Banjaluci imamo život samo ako izađemo iz BiH, jer ta multietnička podvala je propala i BiH nije više država - ističe Dodik.

Zar ne smiješ da voliš svoj narod, pita se Dodik, dodajući da ne mrzi nikoga i da ima prijatelje Bošnjake.

- Ali u političkom smislu, mi smo dva svemira - zaključio je Dodik.