latinica  ћирилица
30/05/2024 |  10:58 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Kojić: Mit o genocidu nad muslimanima se svakim danom topi kao kocka leda

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je da postoje indicije da je mnogo više živih, od nedavno predstavljenog broja, upisano u Memorijalnom centru u Potočarima i da se mit o lažnom genocidu nad muslimanima svakim danom topi kao kocka o leda na visokoj temeraturi.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Tu visoku temperaturu je podigla ova sramna rezolucija Generalne skupštine UN koja će, kako se čini, više donijeti lošeg muslimanima jer će demistifikivati sve laži koje su do sada bile žive i išle su u prilog ovom lažnom mitu - ocijenio je Kojić u izjavi Srni.

Kojić je naveo da sve dok budu postojale podvale i laži muslimana o broju stradalih u Srebrenici nema iskrenog suživota na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, ukoliko se pronađe makar jedno lice koje nije "regularno" sahranjeno u Potočarima, to razbija svu tu priču i laži.

- Godinama pričamo da je za nas relevantna samo nauka, a nauka je dokazala da genocida nije bilo. Mi bismo voljeli da neki pošten musliman izađe i jasno i glasno kaže istinu o broju ubijenih u julu 1995. godine kako bi svi zajedno mogli pogledati jedni druge u oči i krenuti dalje - naglasio je Kojić.

On je dodao da Srbe zanima koliko je živih ljudi upisano u Potočarima kao ubijenih.

- Imamo indicije da ih je mnogo više od broja koji je neki dan prezentovan. Zanima nas gdje su sahranjeni svi oni koji su umrli tokom rata, jer mnogi od njih imaju nišan u Potočarima - rekao je Kojić.

On je naveo da bi trebalo znati i tačan broj ubijenih u napadima na srpska sela, a takvih je, prema podacima muslimanske službe bezbjednisti, do kraja 1993. godine bilo 1.552. "Pitamo se gdje su oni sahranjeni? Mi tvrdimo u Potočarima", istakao je Kojić.

Kojić je dodao da je bitno znati i koliko je ubijenih muslimana u međusobnim sukobima tokom proboja ka Tuzli i da li su oni sahranjeni kao žrtve stradale od Srba ili zbog zlata koje je bilo na čelu kolone.

- Pandorina kutija je otvorena i istina je kao voda, uvijek nađe svoj put, tako da se nadamo i da će oko ovog lažnog mita naći svoj put i da će u budućnosti ova rezolucija biti revidirana jer istina je samo jedna, a nauka i struka su rekli šta se ovdje desilo - zaključio je Kojić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je na spomen-obilježju u Potočarima upisano 816 imena koja se nikada nisu vodila u prijeratnoj bazi građanskih stanja, evidenciju kao što je današnji CIPS, odnosno, ta imena nisu postojala.