latinica  ћирилица
30/05/2024 |  11:41 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od odbrane Prijedora (FOTO/VIDEO)

U Prijedoru je obilježen Dan odbrane grada u znak sjećanja na napade muslimanskih i hrvatskih paravojnih jedinica u noći tog 30. maja prije 32 godine. Prisutni su se prisjetili poginulih boraca, koji su učestvovali u odbrani grada. Prikazan je i dokumentarni film u produkciji naše televizije.
Obilježavanje u Prijedoru -
Obilježavanje u Prijedoru

Željko Goronja, pripadnik Diverzantsko-izviđačke čete "Zoran Karlica", ranjen je tog 30. maja 1992. godine. O događajima s tugom svjedoči.

- Tu smo odbranili ovo stanovništvo, nejač, djecu... Zato smo i otišli u rat. Bili smo patriote svi - prisjeća se Goronja.

Služenjem parastosa u crkvi Svete Trojice u Prijedoru, polaganjem vijenaca u sjedištu Policijske uprave i na centralnom spomen-obilježju "Za krst časni", počelo je obilježavanje Dana odbrane grada.

- Srpski narod Potkozarja, Prijedora, naučio je lekciju istorije. Naučio je šta znači čekati da mu neko drugi donese slobodu. Čekajući slobodu, shvatio je da samo puškom sloboda može da se izvojeva - rekao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske navodi da se Dan odbrane grada dočekuje i obilježava s pomiješanim osjećanjima.

- S tugom, ponosom, gordošću, našim slobodarskim duhom. Sjetimo se uvijek naših poginulih i ranjenih drugova - istakao je Egić.

Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora navodi da je želja rukovodstva ovog grada da se priča o istini, da bi, kako kaže, buduće generacije znale šta se desilo.

Јedan od 26 ranjenih branilaca grada, kojem je uručena plaketa za doprinos tokom ratnih dešavanja na području Prijedora tog 30. maja 1992. godine je i Marijan Јešić.

Svjedoči - prilikom povlačenja, pripadnici muslimanskih i hrvatskih paravojnih formacija zarobili su ga i krvavog i nemoćnog ranili.

- Vozio sam kamion u kojem se nalazila hrana i kad sam došao do gimnazije, iz različitih pravaca pucali su na moj kamion i na mene. Oborili su me najvjerovatnije sa snajperom s gimnazije u predjelu leđa i ja sam ispao iz kamiona. Јedan od njihovih boraca je pritrčao, stao na mene i rekao da ostanem ležeći - prisjeća se Јešić.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora ističu da je 30. maj najznačajniji datum i tužan podsjetnik na teška vremena.

- Ima ove mladosti koja ipak vodi računa i o svemu što se dešavalo i nadam se da se više nikad neće desiti - istakla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Plakete su dodijeljene porodicama 15 poginulih boraca tog dana, 26 plaketa ranjenim braniocima grada i kolektivna plaketa braniocima koji su 30. maja 1992. godine učestvovali u odbrani grada.

Prikazan je i dokumentarni film iz serijala "Misija" Radio-televizije Republike Srpske, s retrospektivom događaja iz tog vremena.