latinica  ћирилица
30/05/2024 |  12:12 ⇒ 12:18 | Autor: sputniknews.com

Kineska vojska: Јačamo veze sa ruskom armijom – širimo razmjere vojnih vježbi

Oružane snage Kine spremne su da jačaju strateške komunikacije i koordinaciju sa ruskom vojskom i da zajedno doprinose održavanju međunarodne bezbednosti, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Ćijang.
Kineska vojska (Foto: EPA/ROLEX DELA PENA/ilustracija) -
Kineska vojska (Foto: EPA/ROLEX DELA PENA/ilustracija)

- Oružane snage Kine spremne su da sarađuju sa ruskom vojskom u cilju sveobuhvatne realizacije važnog konsenzusa koji su dostigli lideri dvije zemlje, daljeg jačanja strateških komunikacija i koordinacija, jačanja međusobnog poverenja u vojnoj sferi i zajedničke realizacije Inicijative za globalnu bezbjednost - rekao je kineski diplomata.

On je istakao da je kineska vojska spremna da, zajedno sa Oružanim snagama Rusije, zajedno štiti međunarodnu pravdu i nepristrasnost, daje novi doprinos održavanju međunarodne i regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Takođe je poručio da će kineska i ruska vojska prošiti razmjere vojnih vježbi i redovno će organizovati zajedničko patroliranje na moru i u vazduhu.

Vu Ćiang je napomenuo da se posljednjih godina, pod strateškim rukovodstvom predsjednika Kine Si Đinpinga i predsjednika Rusije Vladimira Putina, kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri održavaju na visokom nivou.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da potencijalno razmještanje američkih raketa u Evropi ili azijsko-pacifičkom regionu nije problem samo za Moskvu, već i za Peking, stoga su se Kina i Rusija dogovorile da jačaju saradnju kako bi se suprostavile neodgovornom ponašanju SAD.