latinica  ћирилица
30/05/2024 |  12:15 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Anđelković: NATO agresija na SRЈ bila priprema protiv Rusije

Tvrdnja uglednog američkog ekonomiste DŽefrija Saksa da je cilj NATO agresije na SRЈ bio otvaranje NATO baze na Kosmetu je malo uprošćena, ali simbolički tačna izjava, jer se radilo o vojno-političkom osvajanju prostora i pripremi za ono što će kasnije uslijediti sa Rusijom, a ne o humanitarnoj intervenciji, rekao je analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je ocijenio da je, osim vrlo bitnog uspostavljanja baze, za NATO bilo mnogo značajnija želja da, uoči 75 godina od formiranja ove vojne alijanse, potvrdi svoju funkciju i opravda postojanje i nakon Hladnog rata.

- S druge strane, NATO sile su želele da potpuno pokore naš prostor, spremajući se za nastavak svog prodora na istok, odnosno pripremajući se za ono što će kasnije uslediti sa Rusijom. Pripremali su se da "potpuno zatvore" Balkan, da ga pokore do kraja - rekao je Anđelković za Srnu.

On je istakao da američka i NATO agresija na Srbiju nesumnjivo nije bila u funkciji zaštite Albanaca jer oni nisu bili ugroženi da bi Alijansa imala razlog da interveniše.

- Nikakvog pogroma nad Albancima nije bilo. Zločini koji su se dešavali intenzivirani su kada je počela NATO agresija i tad je toga bilo sa obe strane, ali prije NATO agresije nikakvih masovnih pokolja nema, što je kasnije dokazano jer sve one priče o masovnim grobnicama nisu potvrđene - bio je sličan broj ubijenih na obe strane - ukazao je Anđelković.

Ugledni američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu DŽefri Saks izjavio je da je cilj NATO agresije na SRЈ bio da se ostvare ciljevi SAD, da se rasparča Srbija i da se na Kosovu i Metohiji otvori najveća vojna baza Alijanse u Јugoistočnoj Evropi.