latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:22 | Autor: SRNA

Petković: Nekažnjeno šetaju odgovorni za nasilje nad Srbima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da u južnoj srpskoj pokrajini nekažnjeno šetaju odgovorni za ranjavanje Dragiše Galjka, prebijanje Dušana Obrenovića i još 50 Srba tokom protesta u Zvečanu prošlog maja, što je pokrenulo najgori teror Prištine do tada.
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Vaši gaulajteri vladaju sa 3,5 odsto albanskih glasova, opštine ste pretvorili u narkomanska legla, dugim cevima zatvarate ekspoziture Poštanske štedionice i trezor, vaše falange na svakom koraku maltretiraju Srbe koji se svakodnevno iseljavaju sa Kosova i Metohije - rekao je Petković predsjedniku privremenih institucija Vjosi Osmani.

On je na društvenoj mreži Iks napisao da je to slika "vladavine prava" i "demokratije" i Osmanijeve i Aljbina Kurtija.

Albanski gradonačelnici su 26. maja 2023. godine ušli u opštinske prostorije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije sa srpskom većinom uz podršku kosovske specijalne policije uprkos pokušajima Srba da ih u tome spriječe.

Pripadnici Kfora su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a poslije neuspjelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira te misije da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba u kojem je povrijeđeno više desetina Srba i pripadnika međunarodne mirovne misije.

Јedan od najteže povrijeđenih bio je Dragiša Galjak koji je zadobio i prostrijelnu ranu.