latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: sputniknews.com

Tzv. kosovska policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, oglasili se Srbi sa sjevera KiM

Zamjenik komandira tzv. kosovske policije za region Sjever Veton Eljšani rekao je da će most na Ibru biti uskoro otvoren. Eljšani je rekao da sa nadređenima razgovaraju kako to može da se uradi.
Most na Ibru (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Most na Ibru (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

- Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će biti otvoren. Јednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane sjevera više nema mjesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo uskoro otvoriti most - izjavio je on.

Inače, u aprilu je Skupština opštine Sjeverna Mitrovica donijela odluku da se most na Ibru otvori za saobraćaj vozila, ali je ta najava naišla na brojne oštre reakcije zbog aktuelne bezbjednosne situacije na sjeveru, kako građana Sejverne Mitrovice koji kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost, tako i predstavnika međunarodne zajednice.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, govoreći o ovoj odluci, istakao je da nije vrijeme za otvaranje mosta na Ibru, a iz Kfora su naveli da je to pitanje koje mora da se riješi političkim dijalogom.

Otvaranje glavnog mosta za saobraćaj predviđeno je sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u okviru takozvane "revitalizacije mosta".

Srpska lista pozvala i Brisel da spriječe eskalatorni potez

Srpska lista pozvala je danas Kfor, Euleks i Brisel da spriječe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na sjeveru Kosova i Meothije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Iz Srpske liste podsjećaju da je trenutno stanje dio dogovora postignutog u Briselu između Beograda i Prištine.

Srpska lista upozorila je da najava Prištine da će otvoriti glavni most u Kosovskoj Mitrovici predstavlja "apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu".

U saopštenju podsećaju i koliko je taj most bio važan za Srbe na sjeveru KiM, ali i da su mnogi upravo na tom mjestu, na kojem je bilo na stotine međuetičkih sukoba, ubijeni ili ranjeni.

- Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebjegli iz južnog dijela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove, pa tako od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije - ističu iz Srpske liste.

Naglašavaju da u ovom trenutku nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja "neuralgičnu bezbjednosnu tačku" na kojoj su se dogodile stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sjever, otvori u ovom trenutku".

Srpska lista podsjeća da se trenutno saobraćaj normalno odvija iz južnog u sjeverni dio grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta.

Kako ocjenjuju, otvaranje mosta bio bi još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na sjeveru Kosovske Mitrovice i KiM ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrijale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Otvaranje mosta posebno nije potrebno jer sada o bezbjednosti na samom mostu brinu pripadnici Kfora iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri.