latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:49 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

U Srpskoj registrovano 2.600 oboljelih od multipla skleroze (VIDEO)

U Republici Srpskoj je registrovano 2.600 oboljelih od multipla skleroze. Iz Udruženja koje ih okuplja kažu da im je osnovni zadatak da procenat onih kojima je terapija obezbijeđena posredstvom Fonda zdravstvene zaštite bude povećan sa sadašnjih 10 odsto. Povodom Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze poručeno je da se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati.
Svjetski dan multipleskleroze - Foto: RTRS
Svjetski dan multiplesklerozeFoto: RTRS

Multipla skleroza je autimuno oboljenje centralnog nervnog sistema i sve češće obolijevaju mlađe osobe. Željana Kecman boluje 18 dok Јovo Žolja 20 godina. Ističu, da je život otežan, ali da je uz podršku ljekara i Udruženja, lakše.

- Bolujem od multipla skleroze od 2006 godine. 18 godina živim sa dijagnozom, bolest je nepredvidljiva, bilo je uspona i padova - rekla je Željka Kecman.

Najčešći simptomi su slabost, zamor, ukočenost, drhtanje, nejasan govor, a moguća je i paraliza. Žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca.

- Ne možemo pričati o jednom uzroku boelsti nego udruženim djelovanju unutrašnjih i spoljnih faktora. Unutrašnji bi bili naslijeđeni a spoljašnji faktori su virusi - rekla je nacionalni koordinator za multiplu sklerozu Republike Srpske dr Sanja Grgić.

Lijeka za ovu bolest nema, ali terapijski lijekovi znatno mogu poboljšati stanje pacijenta. Osnovi problem jeste liječenje jer samo 10 odsto pacijenata posredstvom Fonda zdravstva prima terapiju.

- U narednom mjesecu dogovorili smo sastnak sa ministrom zdravlja i tražićemo povećanje terapija jer ovo je previše tužno i žalosno, ne možemo biti zadovoljni - izjavio je predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske Miroslav Vukomanović.

Dobra zdravstvena zaštita i specijalizovan tim ljekara omogućava da se pravovremeno uspostavi dijagnoza, a UKC Srpske, vodeći u regionu u ovoj oblasti.

- I upravo to nosi UKC jednu specijalsitičku brigu o različitim tipovima oboljenja uz svakodnevne eduakcije koje su uvijek u toku i naši ljekari se edukuju širom Evrope - rekao je načlenik Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske dr Nikola Šobot.

Iz Gradske uprave najvljuju osnivanje Fonda koji bi pomogao pri nabavci pomagala oboljelima od multiple.

- Za sad je u fokusu Fond gdje će biti prikupljena značajna sredstva da se na bazi zahtjeva koje imate i koji su najugroženiji u ovoj oblast grad Banjaluka bude podrška - naveo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Multipla skleroza je vodeći netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih osoba a sve češće se javlja i u ranoj mladosti i djetinstvu. Trenutno u svijetu 2.5 miliona ljudi boluju od ove bolesti.