latinica  ћирилица
30/05/2024 |  17:11 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Makedonci iz Srbije traže da predsjednik opozove ambasadora Sjeverne Makedonije iz UN

Partija "Makedonci iz Srbije" traži od predsjednika Sjeverne Makedonije Gordane Siljanovske-Davkove da opozove ambasadora ove zemlje pri UN Ljubomira Frčkovskog zbog njegovog glasanja za rezoluciju o Srebrenici bez konsultacija sa šefom države.
Zastava Sjeverne Makedonije (foto:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija) -
Zastava Sjeverne Makedonije (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija)

Goran Ilijevski iz Partije Makedonaca u Srbiji smatra da je Frčkovski ugrozio državne i nacionalne interese.

- Zahtijevamo da mu se oduzme i poništi agreman koji je dobio od predsjednika države. Time se odnosi sa Srbijom koliko toliko mogu poboljšati i na neki način opravdati - rekao je Ilijevski za skopski portal Republika.

On je dodao da se i sjevernomakedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, koji se pohvalio da je sam donio odluku da Srbiju proglasi "genocidnom državom", a Sjevernu Makedoniju kosponzorom, morao konsultovati sa predsjednikom prije glasanja.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je ranije da nije bila konsultovana o glasanju za rezoluciju o Srebrenici u UN.

Ona je navela da je ambasador Sjeverne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.