latinica  ћирилица
30/05/2024 |  18:43 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Tegeltija: Srpska ima pravo da predlaže razdruživanje

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija rekao je da Republika Srpska ima pravo da predlaže razdruživanje, pokazujući tako svoj politički stav i nezadovoljstvo, te naveo da i Vlada Federacije BiH ima pravo da se na to izjasni.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Poruka je da nešto u BiH ne štima i da je Republika Srpska time nezadovoljna. Institucije se uzurpiraju. Kada spoljne poslove pretvorite u spoljne poslove jednog naroda i entiteta, umjesto da se vode konsenzusom sva tri člana Predsjedništva, vi ste ih uzurpirali - rekao je Tegeltija za N1, komentarišući najavljeni sporazum o mirnom razdruživanju.

On je istakao da se mora shvatiti poruka samog tog čina i da ne zna zašto se to razdruživanje povezuje sa ratom.

- Imamo novu životnu realnost 30 godina nakon rata. Danas su nove okolnosti - naglasio je Tegeltija.

Kada je riječ u Ustavnom sudu BiH, Tegeltija je istakao da Republika Srpska želi da taj sud funkcioniše u ustavnom kapacitetu.

- Vrlo transparentno iznosimo svoje zahtjeve koji su minimalni zahtjevi suverenosti - rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da Ustavni sud BiH ne može da mijenja pravila po kojima funkcioniše i prilagođava potrebama i da se sada pretvara ne samo u zakonodavca, nego i u ustavotvorca.

- Ne možemo se pouzdati u ništa što radi Ustavni sud BiH. Republika Srpska se već izjasnila da neće imenovati sudije u Ustavni sud, oni bi tu bili samo ikebana i ne bi se pitali ni za šta - naveo je Tegeltija.

On smatra da kakvi god zaključci sa sjednice Ustavnog suda BiH budu, oni će biti nakaradni.

- Efekti će biti nakaradni. Ustavni sud se služi praksom da mijenja vlastite poslovničke odredbe, to je prosto nevjerovatno i nešto što u pravu nije primjereno. To nije pravna država. Prilagođavaju propise vlastitim potrebama. To što radi Ustavni sud BiH je "pravna nakaradnost", nemam drugi termin - rekao je Tegeltija.

On je naglasio da u Ustavnom sudu BiH žele da donesu takva pravila da mogu donositi odluke uvijek i koliko god ih ima.

- Može se desiti da samo stranci donesu odluku ili dva Bošnjaka i jedan stranac. Mi živimo u pravnoj anarhiji u BiH u kojoj je to moguće - napomenuo je Tegeltija.

Kada je riječ o dogovorima sa strankama "Trojke", Tegeltija je naveo da se one ponašaju kao da sporazum nikada nije ni potpisan.

- Stranke "Trojke" uzimaju ono što se samo njima sviđa. On bi se trebao poštovati. "Trojka" je trgovala i lagala. Politika jeste politička trgovina, ali ovo je na iskrivljenim osnovama. Ne možete reći da ćete nešto uraditi, ali onda to ne uradite ili ignorišete. U tom sporazumu piše za ono što je bio zahtjev hrvatskih partnera da će u roku šest mjeseci biti donesen izborni zakon - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da se "Trojka" ne osvrće na obaveze iz sporazuma iako su sebe deklarisali kao stranu koja želi da se sve rješava kompromisom i konsenzusom.