latinica  ћирилица
30/05/2024 |  19:10 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

CIK ponovo priznaje "sporni listić" liste PDP-a, SNSD najavljuje žalbu (VIDEO)

Nigdje kao u BiH. Nakon skoro dvije godine od opštih izbora, Centralna izborna komisija ponovo je priznala sporni listić PDP-a za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Za je glasalo pet od sedam članova CIK-a, jer predsjedavajuća Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić smatraju da je o ovom pitanju Sud već odlučio. Dok iz SNSD-a najavljuju žalbu, u PDP-u se nadaju da će zahvaljujući eventualnom mandatu u Domu naroda BiH možda moći na drugi način formirati vlast.

Kada se krnji Ustavni sud uplete u izborni proces, ishod očekivan. Nakon djelimičnog prihvatanja apelacije PDP-a i Sud BiH je uvažio žalbu ove partije i svojim rješenjem poništio odluku CIK-a. Ni ishod ponovnog odlučivanja CIK-a nije iznenađujući, s obzirom da u njemu sjede bivši predsjednik Nadzornog odbora PDP-a Јovan Kalaba, kao i Vanja Bjelica Prutina, koja je u CIK došla pravo iz kabineta bivšeg predjednika SDS-a Mirka Šarovića. Odluka ipak nije donesena jednoglasno.

- Zapravo se mi ovom odlukom vraćamo na meritumom odlučenu stvar, branimo odluku o kojoj je Sud već odlučio i nije bila predmet apelacije - rekla je Hadžiabdićeva.

Rogić je rekao da je u svim slučajevima do sada glasao da je nevažeći list i da će i dalje tako čoniti.

- Sve to temeljim iskustvom koje imam u 25 godina u izbornom procesu. Kad sam vidio glasački listić apsolutno mi je bilo jasno da se radi o nevažećem, zato što osoba koja je tako kako je uradila, iskrižala taj listić na način da se jasno vidi da on nije želio dati svoj glas - istakao je Rogić.

Većina glasova članova CIK-a presudila je da se ospori izvještaj Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske i izjednači broj glasova lista SNSD i PDP, po 12. U Narodnu skupštinu Republike Srpske još nije stigao pismeni otpravak odluke CIK-a, a kada ga dobiju, analiziraće ga pravni tim Narodne skupštine i odlučiti o daljem postupanju.

- Sud nije mijenjao odluku NSRS. Ukoliko Sud nije mijenjao odluku, ne znam ko bi drugi smio da se u to upušta, ali kad dobijemo odluku i vidimo o čemu se radi, onda ćemo reagovati - kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

Iz SNSD najavljuju žalbu, uvjereni da će biti uvažena, jer je prepoznatljivo da se radi o nevažećem glasačkom listiću.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević kaže da je ova odluka nastavak ujedinjene borbe jednog dijela međunarodne zajednice, na prvom mjestu zapadnog dijela, političkog Sarajeva i opozicije iz Republike Srpske, protiv, kako kaže, prava, pravde i narodne volje Republike Srpske.

Iako u Centralnoj izbornoj komisiji sjedi kadar PDP-a a ne SNSD-a, generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković tvrdi da je Sud BiH primorao CIK da dodijeli mandat SNSD-u. Svjesni da odluka nije konačna istrajavaju na svom cilju, još jednog opozicionog srpskog delegata u Domu naroda PS BiH.

- Taj drugi delegat u Domu naroda doprinosi situaciji koja znači da se vlast možda može formirati, možda može i na drugi, i na drugi način do kraja ovog mandata - kaže Vuković.

Legitiman cilj, a da li su i sredstva kojim pokušavaju da ga postignu? Ako je Sud BiH već utvrdio da je sporni listić nevažeći, kojim trikom to može da se promijeni? Ko sebi daje za pravo da se izdigne iznad odluka i Suda i NSRS? I na kraju, da je prava i pravde odluka Narodne skupštine nikad ne bi smjela doći Centralnoj izbornoj komisiji i sarajevskim sudovima na odlučivanje.