latinica  ћирилица
31/05/2024 |  23:00 | Autor: SRNA

I danas aktuelni misao i djelo Vuka Karadžića

Misao i djelo Vuka Karadžića i danas su aktuelni i veoma je važno vratiti se njegovom djelu i naučnim principima koje je koristio, rekao je profesor Duško Pevulja sa banjalučkog Filološkog fakulteta u Trebinju, gdje je održano predavanje "Filološka misao Vuka Karadžića".
Trebinje-predavanje - Foto: SRNA
Trebinje-predavanjeFoto: SRNA

- Sve ovo vrijeme, naročito od raspada eks Јugoslavije, misao i djelo Vuka Karadžića su neprestano aktuelni. Interesantno je da su još od vremena Vuka Karadžića jezik i nacionalni identitet neprestano ugrožavani i veoma je važno da se vratimo Vukovom djelu i naučnim principima koje je u svom radu koristio - rekao je Pevulja.

On smatra da se Vukova misao ne poštuje dosljedno, već samo paradno.

- Sjetimo ih se na jedan dan, ali suštinski ne slijedimo njegovu misao i naš jezik je i te kako ugrožen - rekao je Pevulja i dodao da se ne čini dovoljno na zaštiti maternjeg jezika.

Pevulja je dodao da se ove godine obilježava 210 godina od objavljivanja prve knjige Vuka Stefanovića Karadžića i 160 godina od njegovog upokojenja.

Predavanje o temi "Filološka misao Vuka Karadžića" organizovali su Udruženje "Ćirilica" i Narodna biblioteka Trebinje povodom 210 godina od početka izdavačkog rada Vuka Stefanovića Karadžića, povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija i desetogodišnjice rada Udruženja.