latinica  ћирилица
01/06/2024 |  11:46 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Dodik: Zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH

Јučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Iks nalogu.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

Dodik je poručio da su "oni koji pokušavaju da rade na toj politici na kojoj stoji sila, izgubili svaki kriterijum pravnog postupanja".

- Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno tijelo, a ono je već odavno postalo političko. Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH. Oni su kreatori neke nove BiH i ta BiH je samo u interesu jednog naroda, i oni će, očigledno, tu bitku izgubiti- naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je "Republika Srpska svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati".

- Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, juče je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda. Kada tome dodate da je njemački državljanin i lažni visoki predstavnik, onda to govori o tome na koji način i šta ovdje Njemačka planira da radi. Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale. Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma - naveo je Dodik.

Dodik je upozorio da "odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum".

- Amerikanci pričaju iz usta Marfija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi. Iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH. Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su prije svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem - zaključio je Dodik.