latinica  ћирилица
04/06/2024 |  10:08 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

U Modriči proglašena vanredna situacija; Nevrijeme pričinilo veliku štetu (FOTO/VIDEO)

Opštinski Štab za vanredne situacije proglasio je danas vanrednu situaciju na cijelom području Modriče nakon nevremena koje je pričinilo veliku materijalnu štetu.
Nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu - Foto: RTRS
Nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetuFoto: RTRS

Prema prvim procjenama šteta je izuzetno velika, na objektima, saobraćajnim komunikacijama, vozilima, a posebno je vidljiva na poljoprivrednim površinama.

Nakon razmatranja prvih informacija sa terena, od strane komandanta i članova Štaba usvojeni zaključci gdje se nalaže Civilnoj zaštiti opštine Modriča, da pribavi izvještaj o djelovanju protivgradne zaštite RHMZ o aktvnostima i najavama olujnog nevremena.

Takođe, formiraće se stručna komisija za procjenu štete, te šalter gdje stanovništo može prijavljivati nastalu štetu.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Modriča konstanto zasjeda dok traje vanredna situacija, a naložene zadatke izvrišioci će obavljati u što kraćem roku.

Zadužuju se predsjednici Savjeta mjesnih zajednica da u koordinaciji sa stručnim službama prate situaciju i obavještavaju stanovništvo o svim preduzetim mjerama na sanaciji štete.

- Štetu ćemo tek u narednim danima moći preciznije procijeniti i reći o kojim se iznosima približno radi. Tužno je pogledati polja Posavine i Trebave, jer su usjevi naših poljoprivrednika za par minuta potpuno uništeni. Hidrometeorološki zavod nije poslao nikakvo obavještenje, te ćemo tražiti izvještaj od njih i protivgradne zaštite, da ustanovimo da li je u tom lancu neko zakazao. Proglasili smo vanrednu situaciju kako bi mogli interventno da djelujemo - istakao je komandant Štaba Јovica Radulović.

On je rekao da će tražiti pomoć institucija Republike Srpske i Savjeta ministara.

Iz Doma zdravlja Modriča rečeno je da u sinoćnjem nevremenu nije bilo povrijeđenih.