latinica  ћирилица
04/06/2024 |  18:55 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Banjaluka i prigradska naselja zbrajaju štetu od nevremena; Ko je odgovoran za loše održavanje odvodnih kanala? (VIDEO)

Јako nevrijeme koje je juče zahvatilo Banjaluku pričinilo je veliku materijalnu štetu. Najveća je u prigradskim naseljima Mišin Han i Dragočaj. Značajne posljedice pretrpjeli su i mnogobrojni objekti u samom gradu, među kojima su institucije kulture i Dom penzionera.
Posljedice nevremena u Banjaluci - Foto: RTRS
Posljedice nevremena u BanjaluciFoto: RTRS

Pojedini članovi Odbora za nadzor i praćenje izgradnje infrastrukturnih projekata smatraju da gradske vlasti nisu bile spremne na ove vremenske nepogode.

Podsjećaju da je odlukom Skupštine grada izdvojeno više od milion KM za čišćenje i održavanje kanalizacionih odvoda i cijele mreže.

Pitaju na šta je ovaj novac potrošen.

Procjenu načinjene štete vrše u banjalučkom Domu penzionera, gdje su oborinske vode, osim krova, ugrozile i mašine smještene u podrumu. Za potrebe sanacija, kažu, njihova sredstva neće biti dovoljna.

- Došlo je do slijevanja oborinskih voda, do pucanja kanalizacione cijevi i do poplave u podrumu gdje je većina mašina, od vešeraja do kotlova za peći. Uspjeli smo jedan dio imovine da spasimo. Ima dosta štete i na trećem spratu, gore je takođe prokisnulo - rekla je Bosiljka Bošnjak, direktorka Doma penzionera Banjaluka.

Izostanak propisanih preventivnih mjera, ugrozio je i institucije kulture.

Svaki jači nalet padavina, prijetnja je po eksponate i vrijedna izdanja.

Iz Muzeja Srpske, kao i Narodne univerzitetske biblioteke jasni - neophodno je sistemsko rješenje.

- Svaki put kada se dešavaju veće padavine, događa se da Muzej Republike Srpske i druge institucije koje su pod istim krovom, kao što su Narodna biblioteka, Dom omladine, Dječija pozorište, ima problem sa prokišnjavanjem - naveo je Davor Strika, direktor Muzeja Republike Srpske.

Ljiljana Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske ističe da su ovoj ustanovi potopljenje prostorije gdje su smješteni unikatni fondovi, monografske publikacije i serijske publikacije.

- Tolika je bila snaga vode da je podigla šaht od 70-ak kilograma i voda je došla do 30 centimetara - dodala je ona.

Iz Odbora nadležnog za praćenje i realizaciju usvojenih projekata iz oblasti komunalnih poslova, saobraćaja i puteva, naglašavaju da je Skupština grada pravovremeno usvojila sredstva neophodna za preventivne mjere.

Pitaju nadležne gradske vlasti, zašto je umjesto prevencije, po ko zna koji put došlo do potrebe za sanacijom?

- 1.169.000 KM je odobreno za čišćenje, košenje i uređenje kanala, propusnih cijevi, a gledajte u šta smo se doveli. Pitamo nadležne, šta se to dešava sa odobrenim sredstvima i zašto se ne radi prevencija? - naglasio je David Ponorac, član Odbora za praćenje i realizaciju izgradnje infrastrukturnih projekata grada Banjaluka.

Obilne padavine prouzrokovale su kolaps na zapadnom tranzitu.

Mještani kažu da se radi o već ustaljenom šablonu, za koji nadležni ne nude konkretno rješenje.

I dok Banjalučani pitaju, da li svaka jača kiša treba da im upali alarme, gradonačelnik se okrenuo obećanjima i procjenama.

Iz Grada naglašavaju da je u cilju što brže sanacije posljedica nevremena formirana i Komisija za procjenu štete.

Gradski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju i stanje elementarne nepogode za dio Mjesne zajednice Mišin Han, zaseoke Radinjača i Lipovac.