latinica  ћирилица
05/06/2024 |  18:52 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Da li će poslije dvije godine, kamatne stope konačno pasti? (VIDEO)

Ključna vijest u narednih nekoliko dana trebala bi da stigne iz Evropske centralne banke. Hoće li poslije dvije godine konačno doći do pada kamatnih stopa? Prognoze stručnjaka podijeljene, dok su jedni optimistični drugi strahuju da bi kamate još dugo mogle ostati visoke.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Odluka Evropske banke mogla bi promjeniti i sudbinu cijena kredita kod nas, ali i u svijetu.

Pad inflacije u svijetu bio je dovoljan razlog da Evropska centralna banka počne razmatrati smanjivanje kamatne stope u evrozoni. Očekivanja su bila da će se to ostvariti početkom godine, ali nakon šestomjesečnog zatišja ova odluka ponovo je predmet rasprave. Bankari ovaj put i više nego optimistični.

- To će se definitivno desiti samo pitanje kada. Neko procjenjuje da će se ona smanjiti za 0.25-2005 procenta poena ali svakako treba doći do toga - istakao je Srđan Šuput direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Viskoke kamatne stope dovele su pojedine zemlje u svijetu poput Njemačke u stangaciju. Pad kupovne moći, najveće posljedice ostavio je u privredi, ističu ekonomisti. Nakon dvije godine, pad kamatnih stopa mogao bi mnoge zemlje izvući iz krize.

- Bilo bi logično da se na tržištu pojave jeftini krediti koji bi bili usmjereni na povećanje obima proizvodnje,ka industrijskoj infrastrukturi - kaže Aleksandar Ljuboja ekonomista.

Pretpostavka Evropske centralne banke je da će se dezinflatorni trend nastaviti i da neće biti daljih zastoja u geopolitičkoj situaciji i cijenama energenata. Stvoreni su uslovi, ističu analitičari, da se ublaži stav monetarne politike i da se započne sa smanjivanjem kamate.

- Ono što je takođe motiv za ECB jeste što mi vidimo da je privredna aktivnost u evrozoni, za razliku od svih američkih država, u dosta neizvesnoj situaciji, odnosno nivo rasta privredne aktivnosti je ograničen. I za razliku od američke ekonomije koja ipak pokazuje mnogo jaču putanju rasta, što onda postavlja pritisak na ECB da krenu snižavanje kako bi na taj način mogli da stimuliše ekonomiju - ističe Milan Nedeljković dekan Fakulteta FEFA.

Ako okolnosti budu povoljne, procjena je da bi mnogi korisnici stambenih kredita od naredne godine mogli da računaju na manje rate. Ekonomisiti ne očekuju značajan pad kamatnih stopa. Građanima poručuju da budu obazrivi prilikom uzimanja kredita i da razmisle da li je zaduženje prijeko potrebno.