latinica  ћирилица
06/06/2024 |  11:47 | Autor: SRNA

Goncić: Svesrpski sabor - potvrda nacionalnog identiteta

Poznati srpski glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić ocijenio je da će Svesrpski sabor, koji će biti održan u subotu, 8. juna, u Beogradu biti potvrda srpskog jedinstva i nacionalnog identita.
Svetislav Goncić (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić) -
Svetislav Goncić (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Goncić je istakao da takva manifestacija u ovakvom vremenu i te kako ima smisla s obzirom na sve izazove i pravac u kojem se kreće savremeni svijet.

- Ovo je vrlo nestabilno vreme u celom svetu. U tom nestabilnom vremenu može da se pruži ruka, da se učvrsti prijateljstvo i da se potvrdi jedinstvo - rekao je Goncić Srni.

On je naglasio da se pitanje identiteta danas postavlja pred cijelim svijetom, dodajući da to pitanje atributima može da se potvrdi na mnogo načina.

- Mi u tom smislu potvrđujemo naš identitet, pre svega slobodnim duhom i slobodarskim načinom razmišljanja kao osnovom. Svesrpski sabor ima svoje mesto u tim okvirima. Vremena su nestabilna, svi redefinišu svoje pozicije u celom svetu i u suštini se bave pitanjima identiteta, tako da je takav Sabor dobrodošao - ocijenio je Goncić.

On je objasnio da će Narodno pozorište dati specifičan doprinos Svesrpskom saboru tako što će ga proslaviti u Banjaluci, gdje u subotu, 8. juna, gostuje u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa predstavom "Očevi i oci", višestruko nagrađivanim komadom rađenim prema romanu Slobodana Selenića.

Goncić je najavio da će sutra učestvovati na sastanku u Ministarstvu kulture Srbije na kojem će se okupiti rukovodioci ustanova kulture iz Srbije i Srpske, razmijeniti iskustva i dogovoriti se o budućoj saradnji.

On je istakao da Narodno pozorište iz Beograda ima izuzetne odnose sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banjaluke sa kojim je u februaru 2022. godine potpisalo protokol o saradnji.

Od tada su, kako je objasnio, dodatno unaprijedili saradnju, o čemu svjedoči i niz koprodukcija koje su imali.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za subotu, 8. jun, Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.