latinica  ћирилица
06/06/2024 |  13:31 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Dodik sa Beglovom potpisao Plan za saradnju Vlade Sankt Peterburga i Srpske (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.
Sankt Peterburg, sastanak Milorad Dodik i Aleksandar Beglov - Foto: RTRS
Sankt Peterburg, sastanak Milorad Dodik i Aleksandar BeglovFoto: RTRS

Ovom prilikom, Dodik i Beglov potpisali su Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za 2024-2026. godinu.

Foto: RTRS

 Beglov je izjavio da je velika čast što je delegacija Srpske, na čelu sa Dodikom u posjeti Sankt Peterburgu.

- Građani Sankt Peterburga prate vašu borbu za stalne i porodične vrijednosti i nas to oduševljava. Vaše istorijsko pamćenje je odlično. Јa lično vas mnogo poštujem i viđali smo se mnogo puta. Mnogo učim od vas, te smo uvijek spremni da budemo tu pored Republike Srpske, rješavajući probleme zajedno. Spremni smo da primimo učenike vaših škola tokom ljetneg raspusta i mi snosimo troškove. Treba da čuvamo naše prijateljstvo - dodao je Beglov.

Foto: RTRS

Dodik je istakao da je ponosan na prijateljstvo Srpske i Sankt Peterbura.

- Ovo jeste težak trenutak, ali i trenutak u kojem se prijateljstva dokazuju. Mi smo ostali uz vas i vaš narod i državu. To nije odluka ove generacije, nego odluka koju smo donijeli kroz istoriju. Mnogo stvari smo započeli da radimo i mnogo smo već uradili. Sarađujemo u oblasti medicine i razvijaćemo tu saradnju i na ekonomskom planu, vođeni činjenicom, da postoji mnogo zajednički interesa u tom segmentu - napomenuo je Dodik.

Dodik je ovom prilikom pozvao gubernatora da bude počasni gost u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o sukobu u Ukrajni, Dodik je naglasio da je Ukrajina samo izgovor Zapada za testiranje mogućnosti Ruske Federacije.

- Uvijek mi je drago kada čujem dobre vijesti o uspjehu Rusije. Danas ću biti sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i to je prilika za potvrdu odlične saradnje - naglasio je Dodik.

On je dodao da su Rusija i srpski narod suprotstavljeni, ne NATO-u i Zapadu nego zlu.

- To su suprotstavljene civilizacije, jer mi samo želimo da čuvamo naše porodične vrijednosti, vjeru i istoriju, a to je nešto sto se danas pokušava urušiti. To zaista danas nije lako - napomenuo je Dodik.

Sastanku su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

Prethodno je predsjedniku Srpske, uručena medalja "Predsjedničke biblioteke Јeljcin", kojoj je on uručio knjigu "Na Drini ćuprija" na ruskom jeziku.