latinica  ћирилица
07/06/2024 |  19:12 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Susret zvaničnika Srpske i Srbije - potpisani brojni memorandumi o saradnji (VIDEO)

Saradnja Srpske i Srbije je sveobuhvatna i sve konkretnija, pokazali su današnji sastanci u Beogradu. Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisali su tri dokumenta o saradnji u oblasti agrarnog plaćanja, i u oblasti upravljanja vodama.
Tanja Miščević i Zlatan Klokić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Tanja Miščević i Zlatan Klokić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Upravo dva dokumenta se eksplicitno odnose na ono što nas spaja, a to je rijeka Drina i integralno upravljanje, pogotovo donjim tokom, na obostranu korist i zadovoljstvo - kazao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije istakao je da Drina nije granica koja dijeli Srbe, nego da je ona rijeka koja nas spaja.

- To su dva dijela i dva krila jednog istog naroda - rekao je on.

Usaglašen je i tekst sporazuma o saradnji Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije, prvi te vrste koji podstiče institucionalno povezivanje ova dva ministarstva.

- Sporazum je baziran na saradnji u okviru oblasti populacione politike, demografije, podsticaja rađanja, promocije porodičnih vrijednosti, međugeneracijske solidarnosti. Srbija i Srpska su jedna porodica - navela je Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske napomenula je da će sutra biti potpisan jedan opšti sporazum.

- On će nama biti zvijezda-vodilja, put kojim ćemo ići, a mi ćemo to i dopunjavati - navela je Čabrićeva.

Na sastancima je bilo riječi o saradnji u oblasti privrede, uprave i lokalne samouprave, energetike i rudarstva.

O saradnji su ministri kulture razgovarali sa 20 direktora važnih kulturnih ustanova.

- Očekujemo i potpisivanje jednog zvaničnog dokumenta kada je u pitanju razvoj filma u Srpskoj. Nadamo se da će ta saradnja prije svega osnažiti oblast kulture u Republici Srpskoj - izjavila je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nikola Selaković, ministar kulture Srbije istakao je da je napravljena mapa puta za naredno djelovanje, period od predstojećih godinu dana.

- Razgovarali smo i o nekim strateški važnim projektima za cijeli srpski kulturni prostor, gdje Srbija i Srpska treba da budu predvodnici - rekao je Selaković.

Ministri prosvjete sastali su se i sa direktorima škola koje nose ime Branka Radičevića, i sa rektorima univerziteta iz Srpske i Srbije.

- Smatram da se trenutno nalazimo na korak da stvorimo jedinstveni srpski obrazovni prostor u kome će vladati jednaka pravila i legislative - istakla je Јelena Starčević, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i naučnotehnološki razvoj Republike Srpske.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakao je želju iz Srpske da naša dva javna univerziteta postanu pridruženi članovi konferencije univerziteta Srbije.

- Danas smo dobili tu saglasnost i ministrice i kolega rektora iz Srbije - kazao je Kulić.

U Beogradu i sastanci čelnih ljudi privrednih komora, pošta Srpske i Srbije, Telekoma, ali i medijskih ustanova.

Višedecenijska uspješna saradnja RTS i RTRS biće poboljšana, a slijede bitni projekti na obostranu korist.

- Razgovaralo se o koprodukciji i snimanju serija koja bi se bavila tematikom koja nas sve povezuje, Srbe s jedne i druge strane Drine - istakla je Dijana Milanković, generalna direktorka RTRS-a.

Ulaganje Telekoma Srbije u Srpsku je bila prva velika investicija Srbije, rečeno je na sastanku direktora Telekoma Srpske i Srbije.

- Tad je Srpska dobila veliku finansijsku pomoć od preko 600 miliona evra. Poslije 17 godina možemo da budemo ponosni na sve što je Telekom uradio - istakao je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije.

Јelena Trivan, direktorka Telekoma Republike Srpske rekla je da investicije Srbije u Srpsku u ovoj oblasti sada već premašuju milijardu evra.

- Napomenula bih i davanje za poreze i carine od preko milijardu i po. To je novac koji je direktno otišao u džepove građana Srpske - kazala je Trivan.

O nastavku sveobuhvatne saradnje biće razgovarano sutra i na zajedničkoj sjednici dvije Vlade, koja će biti održana u okviru Svesrpskog sabora.