latinica  ћирилица
08/06/2024 |  09:34 ⇒ 09:49 | Autor: SRNA

Čubrilović: Nastaviti saradnju sa Srbijom na dobrobit svih

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su na sastanku sa predstavnicima resornog ministrastva Srbije u Beogradu konkretizovani određeni dogovori i izrazio uvjernjenj da će dobra saradnja biti nastavljena na dobrobit srpskog naroda s obje strane Drine.
Saradnja Srpske i Srbije - Foto: TANЈUG
Saradnja Srpske i SrbijeFoto: TANЈUG

Čubrilović je naveo da su dogovori konkretizovani na jučerašnjem sastanku delegacija Republike Srpske i Srbije u Beogradu i da će dinamika njihove realizacije biti precizirana prilikom uzvratne posjete resornih ministarstava u Banjaluci do kraja mjeseca.

- Važno je da se sastajemo i svakodnevno komuniciramo, kao i da nastavimo dobru praksu saradnje dvije vlade - ocijenio je je Čubrilović, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Pomoćnik ministra Srbije za inspekcijski nadzor Ivan Divac je istakao da je teško izdvojiti koji je inFrastrukturni projekat najvažniji, ali da je jedan od značajnijih za povezivanje srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj projekat izgradnje aerodroma u Trebinju.

- Aktivnosti koje Srbija treba da sprovede kako bismo otpočeli sa ovim projektom je da počnemo sa eksproprijacijom. Završili smo sa procenom tržišne vrednosti zemlje i očekujemo da već tokom leta počnemo da kupujemo zemljište - rekao je Divac.

Pomoćnik ministra Srbije za željeznički i intermodalni transport Anita Dimoski je rekla da modernizacija željezničkog sektora drugi investicioni ciklus, te da se pokazuju projekti koji su završeni, kao i oni u Fazi realizacije i koji su u otpočinjanju.

Kada su u pitanju projekti koji se odnose na Republiku Srpsku i BiH, Dimoski je navela projekte rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge na potezu Beograd-Ruma-Šabac-Zvornik-Doboj-Sarajevo i Beograd-Valjevo-Zvornik-Doboj-Sarajevo.

Alempić je naveo da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturu ka Republici Srpskoj i pomenuo više projekata iz drumskog sektora koji treba da povežu Srbiju i Republiku Srpsku, poboljšaju saradnju i stvore bolje ekonomske uslove kada je pitanju jedinstveno tržište roba i rada.

Alempić je rekao da se gradi auto-put Sremska Rača-Kuzmin koji je dio auto-puta Beograd-Sarajevo i dodao da će se graditi auto-put od Požege do Kotromana.

Izgradnja tog auto-puta će, kako je rekao, biti podijeljena u dvije faze, prva od Požege do Mačkata, a kasnije će se raditi i dio do Kotromana.

Delegaciju Srbije činili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za javna ulaganja, Ministarstva za zaštitu životne sredine, a iz Srpske predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva za saobraćaj i veze.

Sve delegacije predstavile su zajedničke projekte u oblasti za koju su nadležne, a u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture to su učinili Divac, Dimoski i pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbjednost saobraćaja Miroslav Alempić.