latinica  ћирилица
08/06/2024 |  14:56 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

"Potpisan Memorandum o zaštiti zajedničkih trgovinskih interesa"

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović potpisali su u Beogradu Memorandum o zaštiti zajedničkih trgovinskih interesa, kojim se obavezuju da će posebnu pažnju posvetiti razvoju i jačanju odnosa u oblasti trgovine.
Denis Šulić i Tomislav Momirović (Foto:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/ilustracija) -
Denis Šulić i Tomislav Momirović (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/ilustracija)

Memorandumom se obavezuju i da će u okviru svojih nadležnosti pažnju posvetiti i uspostavljanju okvira za buduću saradnju i unapređenje privrednih odnosa u oblasti trgovine, elektronske trgovine, zaštite potrošača, politike i regulisanja cijena, evropskih integracija i zajedničkog djelovanja na povećanju konkurentnosti i kvaliteta proizvoda i usluga, te strategija razvoja u pomenutim oblastima.

Prema odredbama ovog memoranduma, saradnja će se prvenstveno ostvarivati kroz edukativne procese, organizaciju zajedničkih stručnih tijela, aktivnosti na međunarodnom i nacionalnom nivou, donošenje zajedničkih dokumenata, razmjenu stručnih mišljenja i informacija, te ostale vidove stručne podrške i pomoći.

Ministarstva će, radi efikasnijeg i uspješnijeg sprovođenja ovog memoranduma, formirati zajedničku radnu grupu za saradnju u oblasti trgovine, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Memorandum je potpisan u skladu sa odredbama Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije od 26. septembra 2006. godine, a kao rezultat izražene potrebe za unapređenjem međusobnih odnosa u oblasti trgovine.