latinica  ћирилица
09/06/2024 |  08:18 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Završena "Višegradska staza"

Promocijom knjiga, pjesničkom večeri izložbom slika i koncertom klasične muzike u Višegradu je završena dvodnevna 47. "Višegradska staza", posvećena liku i djelu nobelovca Ive Andrića.
"Višegradska staza" - Foto: SRNA
"Višegradska staza"Foto: SRNA

U okviru "staze" održana je promocija zbirke priča "Hangar za snove", književnika Darka Tuševljakovića, dobitnika "Andrićeve nagrade" za 2022. godinu.

- U zbirku su ušle priče koje su nastajale u dugom vremenskom periodu, nekih 20 godina. To je jedina moja dosadašnja knjiga koja predstavlja retrospektivu rada. Ima priča koje dobro opisuju ono što volim da radim, a to je da kombinujem realistični milje sa i pripovjedanje sa žanrovskim elementima, tako da je zbirka u tematskom smislu poprilično šarena - rekao je književnik Darko Tuševljaković.

U Gradskoj galeriji u Višegradu je otvorena izložba slika sa motivima mosta Mehmed paše Sokolovića, a riječ je o slikama nastalim prethodnim Međunarodnim likovnim kolonijama koje se svake godine u avgustu održavaju u Višegradu. Na višegradskoj ćupriji održano je pjesničko veče, na kome su učešće uzeli pjesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

- Mene za sve ove krajeve i predjele vezuju mostovi koji sežu iz njegoševe Crne Gore .Mostovi koji su stari već vijekovima i ostovi koje je zidao jezik,kultura i jedan narod - kaže Milica Bakrač.

Koncertom pod nazivom "Violinska promenada", violinistkinje Natalije Todorović i pijaniste Vlade Danića, koji je održan u Andrićgradu, spuštena je zavjesa na ovogodišnju, 47. kulturnu manifestaciju "Višegradska staza", posvećenu liku i djelu nobelovca Ive Andrića.