latinica  ћирилица
09/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Raković: Svesrpski sabor poruka prkosa i otpora srpskog naroda

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da je Svesrpski sabor, koji je održan u Beogradu, bio poruka prkosa i otpora srpskog naroda protiv zapadnog segregacionizma.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je ukazao da je Sabor bio i važna poruka Zapadu, ali i pokazatelj da Srbi treba svoje nacionalne ciljeve javno da obznane, jer, kako je istakao, ljudi vole da dobiju jasnu poruku.

- Јasno je da je skup vezan i za rezoluciju o Srebrenici i da je to naš odgovor i prkosa i otpora prema zapadnoj hegemoniji i segregacionizmu jer ovo što se desilo je njihov pokušaj segregacionizma - rekao je Raković Srni.

On je izrazio uvjerenje da usvojena Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda zajedno sa porukama koje su se čule, pruža nadu da će biti još afirmativnijih pomaka u rješavanju srpskog nacionalnog pitanja na čitavom prostoru nekadašnje Јugoslavije.

- Može se reći da je Deklaracija suštinski važan dokument, ali je i podložan promenama. Videćemo u kom opsegu će moći da se dalje ažurira, jer će se srpsko pitanje razvijati ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već i u Crnoj Gori i drugdje - rekao je Raković.

On je dodao da je to prilika da se svake godine Deklaracija dopunjava, ažurira u skladu sa vremenom i događajima koji slijede.

Raković smatra pravednim, demokratskim rješenjem da Srbija, Republika Srpska i Crna Gora stvore jedinstvenu srpsku državu i da to treba da bude logičan cilj srpskog naroda.

On je ocijenio da su nacionalnom jedinstvu i identitetu prijetnja postojanje protektorata BiH, "takozvana crnogorska nacija" i upotreba latinice u srpskom jeziku i da je o tome potrebno više govoriti.

- Otklanjanjem te tri anomalije, vidi se jasnije svjetlija pozicija srpskog naroda - zaključuje Raković.

Kada je riječ o ekonomskom srpskom prosperitetu, Raković je napomenuo da se on osjeća u svakodnevnom životu, ali da je jasno da treba ići i dalje ka poboljšanju ekonomskih prilika i standarda "u srpskim zemljama".