latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:09 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Tegeltija: Značenje proglašenja jedinstvenog dana državnosti sa obje strane Drine

Rasprava i kritike usmjerene proglašavanju Sretenja kao jedinstvenog Dana državnosti sa obje strane Drine, polazi od pogrešne pretpostavke da se ukida 9. januar, rekao je u kolumni savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Kolumnu prenosimo u cijelosti:

Deveti januar kao praznik koji je oduvjek označavao nastanak Republike Srpske (zovemo ga često rođendan Republike Srpske i tako čestitamo) kao takav i dalje ostaje i ne mijenja se ovim prijedlogom. Čini mi se da se radi o pokušaju populističkog izbornog iskorištavanja poteza koji ima dugoročno nacionalno-političko značenje, zarad kratkoročne političke dobiti na izborima.

Naime, jedna država ne može da ima dva različita dana državnosti, jedan narod ne može da ima dva različita Dana državnosti.

Dan državnosti za jedan narod i jednu državu je uvijek samo jedan i jedinstven. Ako govorimo jedan narod, jedna država onda je prirodno da imamo i jedinstven Dan Državnosti. Sretenje kao dan Prvog srpskog ustanka nikom ne bi trebao biti sporan datum (ako smo jedan narod, a jesmo) jer on ima upravo tu dimenziju reuspostavljanja srpske državnosti za sve Srbe.

Dugoročno gledano proglašenje Sretenja kao Dana državnosti u Republici Srpskoj i objedinjavanje Dana državnosti kod Srba sa obe strane Drine je ujedinjujući čin i tako ga treba posmatrati, pri čemu se 9. januar kao Praznik nastanka Republike Srpske (njen rođendan) ni na koji način ne dovodi u pitanje i zadržava u sistemu praznovanja u istom značenju. Ako ovaj politički potez posmatramo kroz tu ujedinjujuću prizmu onda je on logičan i potreban.

Da bi to još više ilustrovao, pođimo od pretpostavke da su npr od sutra Republika Srbija i Republika Srpska ista tj jedna država, da li bi u toj državi postojala dva Dana državnosti? Naravno da ne bi, jer kako rekoh jedna država može da ima samo jedan Dan državnosti. Nije nacionalno odgovorno dugoročne interese nacionalne politike, koji su jasno prepoznatljivi, podređivati kratkoročnim izbornim interesima.

S druge strane u Republici Srpskoj postoje i ljudi koji su za nezavisnost Republike Srpske u punom kapacitetu , dakle koji su i protiv ujedinjenja sa Srbijom i oni u ovom potezu zaista mogu prepoznati ono što ne žele. Međutim još uvijek je značajna većina Srba u Republici Srpskoj upravo za opciju jedan narod jedna država, tj. za ujedinjenje sa Srbijom, a ovo je potez koji upravo podržava takav dugoročno političko-nacionalni pristup, uz zadržavanje 9. Јanuara u njegovom dosadašnjem značenju.