latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:29 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Vulin nakon Svesrpskog sabora: Srpsko nacionalno pitanje se mora rješavati jedinstveno

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je da se nakon Svesrpskog sabora srpsko nacionalno pitanje mora rješavati jedinstveno.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Kao što posle rezolucije o genocidu ništa nije bilo, isto ni posle Svesrpskog sabora više ništa ne treba i ne može da bude isto. Ono što nisu uspjeli Karađorđevići, uspio je predsjednik svih Srba Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Srbi su postali jedinstven politički narod, svesni sebe, svojih interesa i prostora na kome žive - rekao je Vulin.

Kaže da su Srbi potvrdili da se srpsko nacionalno pitanje može rješavati samo kao jedinstven proces.

- Pitanje Kosova i Metohije je neodvojivo od pitanja Republike Srpske, a položaj Srba u Crnoj Gori nije ništa manje značajan od položaja Srba u Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj ili Sloveniji - naveo je Vulin.

Ističe da je Sabor potvrdio koliko je Srpska pravoslavna crkva suštinski značajna za samo postojanje Srba.

- Ali i po prvi put izrazio zahvalnost za sve što su za naš narod učinili i Srbi muslimani i Srbi katolici, ispravljajući tako još jednu nametnutu podjelu koja je uz podjelu na partizane i četnike ostavila najdublje i najteže posljedice. Јedan smo narod i ni jedan Srbin ne sme biti van nacionalnog bića, bez obzira da li u Boga veruje po pravoslavnom, islamskom ili katoličkom učenju. Znam da ovo nije stav predsednika Aleksandra Vučića, ali "srpski svet" je naša realnost i naš put. Kada to znamo, onda znamo i kakav je naš odnos preme EU, NATO, BRIKS i svakom drugom izazovu. Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti - poručio je Vulin.