latinica  ћирилица
09/06/2024 |  13:57 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Kaluža: Deklaracija - važan potez koji će tek da pokaže značaj jedinstva

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža smatra da je usvajanje Deklaracije na Svesrpskom saboru u Beogradu potez koji će pokazati značaj jedinstvene politike sa obje strane Drine, koje ne narušava BiH niti je prijetnja bilo kojoj zemlji u okruženju.
Lučiano Kaluža - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Lučiano KalužaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Kaluža je ocijenio da će, dugoročno gledano, značaj jedinstva srpskog naroda doći do izražaja kako se sve više iz Ukrajine budu odražavale i širile krize u Evropi.

- Ono što je najviše specifično u pogledu geopolitičkih kretanja jeste segment koji kaže da Srbija, a uz nju i Republika Srpska, zadržava vojnu neutralnost, naročito u kontekstu sukoba u Ukrajini, znajući da pojedine evropske zemlje, prije svega evropski lideri, teže da ta situacija eskalira mimo trenutnih granica Ukrajine i Rusij - rekao je Kaluža Srni.

On smatra da je deklaracija najvažniji segmenet Sabora, jer predstavlja dokument koji najizvornije prikazuje šta su bili ciljevi Sabora i šta su dugoročni planovi u kontekstu Srpske i Srbije.

Očekuje da će se u skorijem periodu pokušati napraviti određena vrsta bliže saradnje sa Mađarskom i Slovačkom, posebno u kontekstu zaštite tih zemalja od mogućih sukoba, ukoliko dođe do njihove eskalacije.

Kaluža smatra da u tom pogledu Deklaracija ima važnu poruku političkog nesvrstavanja u odnosu na postojeće blokove.

On je istakao da je posebno značajno da se u Deklaraciji poziva i na očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao jedinog garanta mira u BiH, te napomenuo da se nijednim slovom ne dovodi u pitanje nadležnost BiH u kontekstu njene postojanosti u okviru ovog sporazuma.

- Posmatrajući šire odnose, važna je i saradnja koja će postojati između Srpske i Srbije u nastojanju da se očuva Rezolucija 1244 i da se ispoštuje sporazum u kontekstu Kosova, kao neotuđivog dijela Srbije - rekao je Kaluža.

Vlade Republike Srpske i Srbije juče su na zajedničkoj sjednici održanoj u okviru Svesrpskog sabora usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.