latinica  ћирилица
09/06/2024 |  14:55 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Vulin: U SDA bijesni jer su Srbi jedinstveni

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su u SDA bijesni jer su Srbi jedinstveni, a uplašeni da će BiH funkcionisati po Dejtonu koji garantuje Republiku Srpsku, a ne po tumačenjima koja će je ukinuti.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- SDA, prije nego što počne da optužuje Srbe za ugrožavanje mira u BiH, trebalo bi da se sjeti da je koljač sa Kravice Naser Orić heroj te bošnjačke stranke - naglasio je Vulin.

Vulin je podsjetio da su Republiku Srpsku stvorili Srbi, a BiH velike sile u Dejtonu.

On je dodao da je među tim silama bila i Rusija, kao i da su tada Srbi izborili priznanje Republike Srpske u okviru BiH od velikih sila, među kojima i od SAD i Velike Britanije.

Vulin je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više desetina puta, mnogo više nego što je morao, pa i trebao, ponovio da zahtijeva poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Pošto se SDA obraća javnosti na srpskom, da im i ja odgovorim na srpskom jeziku - Svesrpski sabor traži bezuslovno poštovanje svakog slova Dejtonskog sporazuma i očuvanje položaja tri naroda i dva entiteta. Nadam se da su sada razumjeli -  istakao je Vulin u pisanoj izjavi.

Vulinova reakcija je uslijedila nakon saopštenja SDA na račun Srbije i Republike Srpske, u kome su istakli da je Svesrpski sabor "prijetnja miru", a usvojena deklaracija "atak na BiH i Dejtonski sporazum".