latinica  ћирилица
09/06/2024 |  15:18 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ko će u izbornu trku za gradonačelnika Trebinja? (VIDIO)

Iako svi lokalni odbori političkih partija u Hercegovini još nisu otkrili imena kandidata za načelnike, u Trebinju je, čini se, sve poznato. Koalicija oko SNSD-a podržala je aktuelnog gradonačelnika Mirka Ćurića, dok je opozicija stala uz Lazara Radana, člana Vukanovićeve Liste za pravdu i red.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

U trci je, bar po dostupnim informacijama, i treći kandidat, koji je, objavljujući kandidaturu, bio član SDS, da bi je, potvrdili su iz te stranke, samovoljno napustio.

Kandidatura SNSD-ovog Mirka Ćurića je, tvrde iz koalicije, potvrđivanje dobrog gradiva iz 2016. i 2020.godine.

Uz njega je stala široka koalicija, koja čini dvotrećinsku podršku glasča.

- Devet političkih subjekata i dosta istaknutih pojedinaca i udruženja, koja su, evo sad mogu reći, poslala podršku da kandidat za gradonačelnika iz stranaka okupljenih oko SNSD-a bude Mirko Ćurić - rekao je Luka Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD Trebinje.

Rajko Ćapin, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije u Trebinju ističe da je potrebno nastaviti kontinuitet prepoznatljivog rada, koji je aktuelna administracija uradila uz, kako kaže, učešće i podršku Socijalističke partije.

Uz kandidata Liste "Za pravdu i red" Lazara Radana, još zimus su stali SDS, PDP i Narodni front.

- Mi kao najveći opozicioni politički subjekt u Skupštini Grada, koje smo dobili na dva izborna ciklusa 2020. I 2022. godine, želimo da predložimo kandidata. Našli smo mladu osobu bez mrlje u karijeri - istakao je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste "Za pravdu i red".

Iako se SDS-u i PDP-u članstvo godinama osipa, a PDP-ovo je gotovo prepolovljeno formiranjem Narodnog fronta, podrškom Radanu, tvrde, ne gube na rejtingu. Priznaju da je bilo mimoilaženja i teških riječi.

- Mi smo mogli imati svog kandidata, a dogovor je takav i mi ćemo ga poštovati. Na Gradskom odboru smo dogovorili da opozicija u Trebinju ima jednog kandidata, a to je Lazar Radan - kazala je Milica Radovanović, predsjednica Gradskog odbora SDS-a Trebinje.

Po tvrdnjama Radovanovićeve, iz stranke je istupio Ranko Vučinić, koji se prethodno samostalno kandidovao kao član SDS.

Vučinić se nije javaljao na pozive. Opozicija tvrdi da se kandidovao na nagovor SNSD-a.

- Vlast, odnosno režim u Trebinju, ima puno kandidata, mislim i na one nezavisne - dodala je Radovanovićeva.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste "Za pravdu i Red" izjavio je da je bio cilj Luke Petrovića da pokuša podijeliti opozicione glasove, a, kako navodi, njegova politička opcija se ne bavi podmetanjima.

Luka Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD Trebinje rekao je da je očito da je opozicija prepustila kormilo Vukanoviću, a da je Vukanović, kako tvrdi, iskoristio SDS.

- On hoće da prefakturiše nama, a on je napravio pometnju 2014. godine, kada je postao savjetnik Mladenu Bosiću, pa ih je iskoristio 2018. godine. Sad treba da ih dokrajči - jasan je Petrović.

Osim temperaturno, Trebinju slijedi, izgleda, i vruće političko ljeto.

Ko će i čiji kandidat sjesti na izvršnu poziciju, odlučivaće građani u oktobru.