latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:12 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Osvrt na Svesrpski sabor - Deklaracija garant trajne stabilnosti Srpske (VIDEO)

Svesrpski sabor doprinosi trajnoj stabilnosti Srpske, a Deklaracija koja je usvojena je sveobuhvatna i postavlja prave odgovore na mnoga pitanja. Sve to potvrđuje da pozicija Srpske nije neshvaćena u Srbiji, kaže predsjednik Milorad Dodik. Proces ujedinjenja je počeo i to je nemoguće zaustaviti, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

To je Svesrpskim saborom i institucionalizovano.

A osim zvaničnika sa obje strane Drine i politički i ekonomski analitičari saglasni da su juče u Beogradu postavljeni temelji dugovječnosti. Poručuju, budućim generacijama ostavljamo jaku Srpsku i Srbiju.

Deklaracija donesena, ciljevi postavljeni.

Politička i privredna saradnja, zaštita nacionalnih interesa, samo su neki od zaključaka ovog dokumenta, koji definiše zajedničku budućnost srpskog naroda.

Deklaracija dijagnostikuje situaciju i postavlja prave odgovore na pitanje poput lažnog visokog predstavnika, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Dogovori sa Svesrpskog sabora doprinose trajnoj stabilnosti Srpske. Sada vidi da pozicija Republike Srpske nije neshvaćena u Srbiji - rekao je Dodik.

Pravno izbrušen dokument međunarodnog karaktera, ne reguliše samo srpske odnose, već i volju Srba na svjetskoj političkoj sceni, da potvrde uticaj kakav je pokazan u Generalnoj skupštini UN.

Ovako je Deklaraciju okarakterisao predsjednik Parlamentra Srpske Nenad Stevandić.

Deklaracija definiše i Sretenje, 15. februar kao Dan državnosti i Srbije i Srpske, koje će ujedinjeno i zajednički proslavljati.

To, poručuje Stevandić, ipak nije odricanje od 9. januara.

- Nama je 9. januar rođendan, a on ne mora da bude Dan državnosti. Mi Sretenje dodajemo, a ne oduzimamo 9. januar - naveo je Stevandić.

Deveti januar juče nije oduzet, već za bolje sutra sabran srpski narod, stav je mnogih sa obje strane Drine, pa i bivšeg predsjednika Parlamenta Srpske Dragana Kalinića.

Svesrpski sabor je, kaže, prekretnica. Najznačajnijim smatra dogovor o konkretnim stvarima na nivou ministarstava i dvojice predsjednika.

- Ostavićete našim budućim generacijama i Srpsku i snažnu Srbiju. Šta ćete više od toga? Značiće puno za region jer će pokazati pravo lice našeg naroda, koji su pokušali da okaljaju raznim konstrukcijama - kazao je Kalinić.

Za politikologa Aleksandra Pavića najvažnije je da je pokazano jedinstvo Srpske i Srbije.

Sada to vide svi, pa i oni u Evropi i svijetu.

- Važna je poruka da smo jedan narod i daće Srbija biti uz Srpsku. Prijetnja jednom je prijetnja za sve. I neće sve ostati na papiru, mnogo toga je u deklaraciji - naveo je Pavić.

Tu su i ekonomski odnosi Srbije i Srpske, koji su kruna saradnje, smatraju ekonomisti.

Infrastrukturni i energetski projekti i podrška u poljoprivrednoj proizvodnji, siguran su put za budućnost.

- Energetika i poljoprivreda su dvije oblasti gdje ima dodirnih tačaka i gdje se može napredovati - stav je ekonomiste Bojana Lučića.

Zvaničnici Srpske kažu da je ovo u svakom smislu veliki korak naprijed, a ne nazad kako to smatraju pojedinci iz političkog Sarajeva i neki sa Zapada.

Srpska sve što radi, radi u okviru Dejtonskog sporazuma.

- To nije ništa nenormalno, samo se nama zabranjuje da pričamo. Navodno moramo svi da prihvatimo ono što nam neko govori - jasan je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda uskoro bi trebalo da potvrde parlamenti Srpske i Srbije.

Očekuje se da će tekst deklaracije biti verifikovan u Narodnoj skupštini Srpske, početkom jula.

Svesrpski sabor kako je planirano, biće održavan svake druge godine, a na dnevnom redu biće najvažnija nacionalna pitanja.