latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:34 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM (VIDEO)

Zbog dugotrajnog zadržavanja kamiona na granici u sezoni izvoza voća i povrća iz Srpske i Federacije u zemlje Evropske unije, domaći proizvođači strahuju da će i ove godine ostati bez kupaca iz inostranstva. Uvoz voća i povrća u BiH od početka godine za 25 miliona KM je veći, nego u istom periodu lani.
Voće i povrće - Foto: Screenshot
Voće i povrćeFoto: Screenshot

Domaći proizvođači traže zaštitu od uvoza i strožu fitosanitarnu kontrolu uvezene robe.

U voćnjacima Darka Miloševića iz podmajevičkog sela Tutnjevac najviše je zasada jabuke i šljive, koju uglavnom izvozi na tržište Evropske unije.

BiH godišnje proizvede 60.000 tona jabuke od kojih polovina završi u legalnim tokovima.

Domaću proizvodnju uništava jabuka iz uvoza koja je jeftinija, ali je pitanje da li je i zdravija.

- Mi kao proizvođači bi voljeli da se tako kontrolišu svaki kamion koji dolazi u BiH, da vidimo šta to jedu naši potrošači ali i šta naši uvoznici uvoze jer uvijek postoji sumnja da je to voće tretirano sa više preparata i aktivnih materija koje možda nisu dozvoljene. Potrebno je jednostavno pojačati kontrolu - kazao je Milošević.

Naši proizvođači već godinama traže zabranu uvoza u vrijeme prispijeća domaćih proizvoda.

- EU između svojih država ne da da se uvozi voće, povrće i prehrambeni proizvodi u vrijeme prispjeća njihovih proizvoda. Svi su zaštitili svoje proizvođače, samo BiH nije uspjela da zaštiti svoje, a mogu zaštiti. Postoje razne mjere ali oni neće uopšte da čuju glas proizvođača i Udruženja, a Udruženja su svetinja za svaku vlast u svijetu - rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Mnogi povrtari u Seemberiji su zbog prošlogodišnjih dobrih cijena ove godine povećali proizvodnju, ali uvoz im je pomrsio račune.

U prvih pet mjeseci ove godine svježe voće i povrće uvezeno je iz čak deset zemalja, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH vrijednost ovog uvoza je 198 miliona KM.

- Ako govorimo o sezonskom voću - kajsijama, trešnjama, višnjama, breskvama, nektarinama i šljivama, uvoz u ovoj godini za prvih pet mjeseci bio je veći za 83 odsto u odnosu na isti period prošle godine - naglasila je Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Domaći proizvođači ukazuju na višegodišnji problem koji imaju prilikom izvoza u zemlje Evropske unije zbog višečasovnog zadržavanja na graničnom prelazu Stara Gradiška.

Fitosanitarna inspekcija u Hrvatskoj radi od 7 do 15 časova radnim danima zbog čega se stvaraju gužve, roba gubi svoja svojstva, a kasni se i u isporuci kupcima.