latinica  ћирилица
09/06/2024 |  16:40 | Autor: SRNA

Đurđević Stamenkovski: Deklaracija postavila najvažnije nacionalne ciljeve u 21. vijeku

Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu postavila je najvažnije nacionalne ciljeve srpskog naroda u 21. vijeku, istakla je ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski.
Milica Đurđević Stamenkovski - Foto: RTRS
Milica Đurđević StamenkovskiFoto: RTRS

Stamenkovska je istakla da je taj dokument temelj nove epohe u procesima strateškog povezivanja Beograda i Banjaluke, čiji će se značaj bolje sagledati u vremenu koje dolazi, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je dodala da su Kosovo i Metohija u središtu deklaracije definisani kao neotuđivi dio Srbije, te da je očuvanje južne srpske pokrajine zajednički nacionalni zadatak Srbije i Srpske.

- Kosovski zavjet je ugaoni kamen našeg identiteta - rekla je Stamenkovska, navodeći da se u tekstu deklaracije insistira na punom izvršenju Rezolucije 1244.

Takođe, ukazala je ona, u deklaraciji se ističe i očuvanje tradicionalnih i porodičnih vrijednosti.

- Naš cilj je da nas ima, da nas bude - sa obje strane Drine. I da naše jedinstvo niko ne može da poruši - zaključila je Stamenkovska.

Vlade Republike Srpske i Srbije juče su na zajedničkoj sjednici održanoj u okviru Svesrpskog sabora usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.