latinica  ћирилица
09/06/2024 |  17:51 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Završnica izbora za Evropski parlament; Ko će imati većinu? (VIDEO)

Birači u zemljama EU, zaključuju četvorodnevne izbore za Evropski parlament, za koje analitičari očekuju da će kormilo pomjeriti značajno udesno i povećati broj evroskeptika. Izbori će oblikovati kako će se Evropska unija, sa 450 miliona građana, suočavati sa izazovima, uključujući odnos sa Rusijom, povećano industrijsko rivalstvo Kine i SAD, migracije i klimatske promjene. Preliminarni rezultati kako je najavljeno biće objavljeni nakon 23 časa.
Glasanje za Evropski parlament (Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO) -
Glasanje za Evropski parlament (Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO)

Sudeći po pristiglim predizbornim anketama, krajnja desnica i evroskeptici mogli bi da zauzmu znatno veći broj plavih fotelja, naročito u Austriji, Francuskoj i Italiji.

I dok zaokret ka desno kod pojedinih glasača uključuje alarme, drugi se, ipak, uzdaju u snagu vladajućih elita i napredak aktuelne garniture.

Ključno pitanje trenutnih evropskih izbora jeste rat ili mir, mišljenja je mađarski premijer Viktor Orban.

Ocijenio je da će o rješenju sukoba u Ukrajini biti moguće razmišljati ako na predsjedničkim izborima u Americi i za Evropski parlament pobjede snage koje se zalažu za mir.

- Dakle, ovi izbori su u pravom smislu evropski. To nisu izbori za članstvo, to je više od toga. To su sveevropski pro-mirovni ili proratni izbori. Tako da mislim da je prva poruka i prva posljedica koju moramo da uzmemo i izvučemo, kakvo je bilo mišljenje evropskih naroda o ratu i miru. Nadam da će većina izabrati mir - rekao je Orban.

Glasanje je održano i u Hrvatskoj, a njihovi državljani, njih oko 100.000 registrovanih, mogli su da glasaju u Federaciji i Srpskoj.

Nova percepcija glasača, koji odnedavno evropski parlament vide kao značajno i relevantno tijelo, kao i takmičarska dinamika, direktan su uzrok izlaznosti, koja može da doseže čak i do 70 odsto, mišljenja je politikolog Dimitrije Milić.

- U nekim ranijim sazivima u suštini sve proevropske partije koje su činile veliki udio Evropskog parlamenta su međusobno sarađivale. Kada imate neke druge partije koje su konkurentne u odnosu na ovaj mejnstrim onda je i građanima zanimljivije da učestvuju na izborima - pojasnio je Milić.

Odnos snaga u Evropskom parlamentu mogao bi da dovede do pomjeranja svih politika Evropske unije, pa tako i izbora ili reizbora sljedećeg predsjednika Evropske komsije.

Svoju funkciju i u drugom mandatu željela bi da zadrži i aktuelna predsjednica Ursula for den Lajen.