latinica  ћирилица
10/06/2024 |  09:44 ⇒ 09:50 | Autor: Agencije

Ambasador Maroka o rezoluciji o Srebrenici: Ne učestvujemo u inicijativama koje škode Srbiji

Neučestvovanjem u glasanju u Ujedinjenim nacijama povodom rezolucije o Srebrenici Kraljevina Maroko je potvrdila svoj stav da nikada neće podržati niti učestvovati u bilo kojoj inicijativi koja bi na bilo koji način mogla da naškodi Srbiji i njenom narodu, kao i da ozbiljno ugrozi proces pomirenja u BiH, izjavio je ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž.
Generalna skupština UN  (Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Ambasador je u intervjuu za Politiku istakao da je pitanje Srebrenice izuzetno osjetljivo, ne samo za različite narode BiH, već i za cijeli svijet, napominjući da je ono obavijeno još jednim slojem osjetljivosti za sve zemlje članice Organizacije islamske saradnje koja je 2011. godine već proglasila 11. jul za godišnji "Dan žalosti u čast sjećanja na one koji su ubijeni u srebreničkom masakru".

- Moja zemlja je pažljivo slušala primjedbe naših srpskih prijatelja u vezi s procesom izrade nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici, usvojene 23. maja, u vezi sa nepostojanjem adekvatnog vlasništva nad rezolucijom, vremenom njenog podnošenja i njenom ekstremnom politizacijom - rekao je Belhaž.

On je ocijenio da je prava šteta i propuštena prilika što je prvi put prostom većinom usvojena rezolucija o pitanju od opšteg konsenzusa.

- Nadam se da ova rezolucija neće imati negativan uticaj na mir i stabilnost u regionu i na proces pomirenja u BiH, te da će Srbija nastaviti da igra ključnu ulogu u promovisanju vrijednosti tolerancije i suživota, kao što je činila i proteklih decenija - rekao je ambasador Maroka.

Na pitanje kada bi šef Maroka, kralj Muhamed Šesti mogao da posjeti Srbiju, Belhaž podsjeća da je 2022. kralj uvrstio Srbiju među zemlje najužeg kruga prijatelja.

- Sjeme je posijano, a sada samo treba da izgradimo pozitivan zamah, impuls koji će dovesti do ove dugo očekivane državne posjete. To se mora učiniti kroz razmjenu posjeta na visokom nivou između naših visokih zvaničnika, nastavkom redovnih političkih konsultacija između dvije zemlje, i, naravno, održavanjem trećeg sastanka Zajedničke ekonomske komisije i prvog sastanka Marokansko-srpskog poslovnog savjeta, koji bi bio održan u Beogradu što je prije moguće - zaključio je on.

Izvor: rt.rs