latinica  ћирилица
10/06/2024 |  10:51 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Mazalica: Otupiće oštrica prema Republici Srpskoj

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Srđan Mazalica očekuje da će pobjedom desničarskih pokreta na izborima za Evropski parlament otupiti oštrica prema Republici Srpskoj.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Sve suverenističke stranke vide da se u BiH zatiru prava Republike Srpske, nepovoljno gledaju na porast islamskog radikalizma u Evropi i vide Srpsku kao jednu od brana tome. Očekujem da Republika Srpska sada ima glasniju podršku u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji - rekao je Mazalica.

On je naveo da su izbori za Evropski parlament pokazali da desničarski pokreti koji su suverenistički u najvećim evropskim zemljama odnijeli pobjedu ili ostvarili značajan izborni rezultat, što će se odraziti na ukupnu politiku u Evropskom parlamentu.

- To ne znači porast radikalinih stavova i zaoštravanja nekih političkih odnosa, već pokazuje da je Evropa umorna od vlasti i upravljanja američke i neoliberalne politike koja gazi i zanemaruje interese pojedinačnih država i naroda i utapa ih u globalne interese - pojasnio je Mazalica.

On je rekao da je u Njemačkoj vladajuća "semafor koalicija" pala na 30 odsto, što dovodi u pitanje njihovo dalje vršenje vlasti, dok je očekivan visok rezultat Alternative za Njemačku i evidentan povratak Hrišćansko-demokratske unije.