latinica  ћирилица
10/06/2024 |  10:57 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

KS Srpske proširio saradnju sa Košarkaškom ligom Srbije

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević najavio je da će nakon niza sastanaka u okviru Svesrpskog sabora biti proširena saradnja sa Košarkaškom ligom Srbije, koja će Košarkaškom savezu Srpske pružiti finansijsku i stručnu podršku.
Beograd - delegacija Košarkaškog saveza Srpske - Foto: SRNA
Beograd - delegacija Košarkaškog saveza SrpskeFoto: SRNA

- Osim u unapređenju struke, dobićemo podršku za neke konkretne stvari iz pozitivne prakse koju Košarkaška liga Srbije već primjenjuje, a to su instant riplej sistemi i elektronski zapisnici - rekao je Đurđević.

On je naglasio da Košarkaški savez Srpske sa Košarkaškom ligom Srbije ima odličnu, intenzivnu komunikaciju, ali i veliku podršku svih proteklih godina, na čemu su im veoma zahvalni, navodi se u saopštenju.

- To će se, prije svega, odnositi na pomoć koju ćemo dobiti u stručnom usavršavanju naših sudija i trenera, a za početak, Košarkaška liga Srbije će pokriti sve troškove za naših šestoro najperspektivnijih sudija koji će učestvovati na edukativnom kampu u Ivanjici u organizaciji Košarkaškog saveza Srbije - rekao je Đurđević.

Prema njegovim riječima, Košarkaška liga Srbije je na poseban način povezana sa Košarkaškim savezom Republike Srpske preko dvije decenije, što se najviše ogledalo kroz održavanje manifestacije "Košarkaški sabor", tokom koje su u gradovima Srpske odigravane prijateljske utakmice muške i ženske reprezentacije Košarkaške lige Srbije i selekcije Srpske.

- Manifestacija koja je tradicionalno održavana i prijateljske utakmice koje su odigravane u velikoj su mjeri učvrstile naše odnose, a zajednički smo na taj način promovisali pozitivne vrijednosti u sportu, košarku kao sport širom Republike Srpske, ali i naše zajedništvo, što je možda još važnije - zaključio je Đurđević.

On je istakao da će poslije Svesrpskog sabora, koji je proteklog vikenda održan u Beogradu, ta saradnja biti dodatno unapređena na više nivoa, što je potvrdio i direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin.

Grujin je ocijenio da je tradicija koja je stvorena u odnosima Košarkaške lige Srbije sa Košarkaškim savezom Republike Srpske pravo bogatstvo.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da kontinuirano pomažemo i podržavamo našu braću preko Drine. Nesebično ćemo dijeliti znanja i iskustva i na svaki način truditi se da damo doprinos u podizanju kvaliteta organizacije Košarkaškog saveza Republike Srpske -  rekao je Grujin.

On je dodao da je to još jedan korak s ciljem zbližavanja i još prisnije međusobne saradnje.

U okviru Svesrpskog sabora, delegacija Košarkaškog saveza Srpske bila je gost ministra sporta Srbije Zorana Gajića i sportskih saveza Srbije.

Susret je započeo obilaskom izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu, planiranog kapaciteta 52.000 mjesta, u okviru čijeg će kompleksa biti izgrađeni tržni centar i fudbalska akademija, a na istom lokalitetu se grade i veleljepne hale za "EKSPO 2027".

Uslijedio je obilazak multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta u Košutnjaku, gdje je predstavljen najmoderniji sportski objekat u regionu.

Delegacija iz Srpske imala je priliku da pogleda trening i pozdravi svjetske šampionke u odbojci - žensku selekciju Srbije.

Nakon obilaska održana je i panel-diskusija ministara, sportista i sportskih saveza Republike Srpske i Srbije na kojoj je razgovarano o dosadašnjoj i budućoj saradnji, a na skupu se obratio i predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević koji je govorio o saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije.

U saopštenju se navodi da su nakon toga uslijedili i razgovori sa delegacijom Košarkaškog saveza Srbije u kojoj su bili i generalni sekretar Zlatko Bolić i potpredsjednik Milenko Tepić.