latinica  ћирилица
10/06/2024 |  11:30 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

U Tišini održani "Dani polja strnih žita" (FOTO/VIDEO)

Na oglednom polju površine 2,2 hektara, 52 nove sorte i hibridi 15 domaćih i regionalnih sjemenskih kuća.
"Dani polja strnih žita" - Foto: RTRS
"Dani polja strnih žita"Foto: RTRS

Ratari u Posavini očekuju dobar kvalitet i prinos pšenice što će uz podsticaje i subvencije resornog ministratva osigurati isplativu proizvodnju.

Ljubo Stevanović iz Batkuše, po preporuci agronoma, posijao je četiri nove sorte na 18 hektara i primijenio punu agrotehniku. Rod je kaže, dobar, očekuje rekordan prinos.

Foto: RTRS

- Јa već imam dvije, tri godine radim ove sorte, imam nove dvije ove godine, tako svake godine idem u neke nove i tako pokušavam i zadržavam one starije koje me zadovoljavaju - kaže poljoprivrednik iz Batkuše Ljubo Stevanović.

Foto: RTRS

Sve sorte i hibridi pšenice na makro oglednom polju iskazali su maksimalan potencijal, koji se ogleda u visokom i stabilnom prinosu zrna.

- Usjev se nalazi u nekoj fantastičnoj kondiciji po meni, evo ječma očekujemo žetvu za koji dan i mislim da će biti prinos u smislu 7-8 tona, vrlo malo nam je nanijela štetu od nevremena i grada - rekao je organizator proizvodnje Stevo Bogdanović.

- Ove godine su nam posebno sjemenske kuće zainteresovane za postavljanje makro ogleda i ove godine smo po prvi put postavili ogled na području Šamca i izuzetno nam je čast i zadovoljstvo da zastupamo komplet Republiku Srpsku - kaže Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dijana Јović Damjanović.

Visoki prinose i dobar rod na tržištu znače i nešto nižu otkupu cijenu. Kompenzaciju cijene od oko 40 pfeninga po kilogramu, ministarstvo poljoprivrede pomoći će podsticajima i subvencijama.

- Radi se o berzanskoj robi, radi se o nečemu što apsolutno ne možemo uticati na tu cijenu, ali mi nije jasno kao da je neko zaboravio da smo mi donijeli odluku da ćemo isplatiti 500 maraka za hektar pšenice, da učestvujemo sa 80 pf u litri goriva, da učestvujemo u nabavci mehanizacije sa 40 posto - ističe ministar poljoprivrede, šumarsva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

U Republici Srpskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, na sedam oglednih polja zasijane su nove sorte strnih žita. Cilj ogleda je istraživanje, a dobijeni rezultati i stečena znanja koristiće se za unapređenje ratarske proizvodnje.