latinica  ћирилица
10/06/2024 |  12:04 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Čemerno: Obilježene 32 godine od stradanja srpskih civila

U Čemernu u federalnoj opštini Ilijaš danas su obilježene 32 godine od zločina nad srpskim civilima koji su počinili pripadnici muslimanskih jedinica.
Čemerno kod Ilijaša - Foto: RTRS
Čemerno kod IlijašaFoto: RTRS

Zločin nad srpskim civilima u selu Čemerno dogodio se u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine kada su ga napale muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova.

Tokom napada na Čemerno ubijeni su gotovo svi stanovnici, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u ovom mjestu sve unište.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo sravnili sa zemljom. Najmlađa žrtva imala je 16 godina, a najstarija 80.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno sve što se moglo ponijeti. Selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Prema programu obilježavanja, u 10.45 časova organizovano je okupljanje u Nišićima, kod Crkve Svetog Petra i Pavla, a u 11.00 časova se polazilo u Čemerno.

Parastos kod spomenika u Čemernu je služen u 12.30 časova, a u 14.00 časova bio je povratak u Nišiće.

U Sudu BiH u toku je sudski proces protiv optuženih za zločine počinjene nad Srbima u Čemernu.

Za zločine u ovom selu 10. juna 1992. godine optuženi su DŽemal Hadžić, Teufik Turudić, DŽemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Nehru Ganić.