latinica  ћирилица
10/06/2024 |  13:03 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Zbog Svesrpskog sabora pometnja u Federaciji

Nakon što je u Beogradu održan Svesrpski sabor sa kojeg su poslane poruke jedinstva srpskog naroda, mira i sabornosti, ali i odlučnosti u čuvanju svog nacionalnog identiteta, tradicije i kulture, kao i usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, u Federaciji BiH opšta pometnja.
Sjednica Vlade Srpske i Srbije (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Sjednica Vlade Srpske i Srbije (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović povodom održanog Svesrpskog sabora kaže da deklaracija koja je usvojena na saboru "ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je Svesrpski sabor definisao "mete i političko-vjersku platformu koja je priprema za novi sukob".

- Deklaracija predstavlja unaprijeđenu i prilagođeniju, u skladu sa trenutnim geopolitičkim stanjem, političko-vjersku platformu koja treba da posluži kao osnova za okupljanje i pripremu za novi sukob - kaže Komšić.

Komšić smatra da su ovom deklaracijom "mete definisane" kao i način pripreme.

Tako iz Stranke demokratske akcije navode da su organizovanjem Svesrpskog sabora i usvajanjem deklaracije, konačno su "razobličene sve manipulacije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog režima".

- Niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više se ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije - kažu iz SDA.

Smatraju da je usvojena deklaracija direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir.

Povodom proglašenja Deklaracije, oglasio se poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić.

- Јuče su na derneku u Beogradu predstavnici Republike Srpske i predstavnici Srbije odlučili da zajednički slave Dan državnosti - rekao je Salkić.

To je, dodaje on, čisto kršenje Dejtonskog sporazuma, narušavanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Iz stranke Narod i pravda reagovali su na skup koji su predvodili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz NiP-a kažu da je skupom još jednom plastično pokazano "da je Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana".