latinica  ћирилица
10/06/2024 |  13:14 | Autor: RTRS

Nešić: Bećirović mržnjom i otrovom najveću štetu nanosi svom narodu

Volio bih da Denis Bećirović nađe rečenicu u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru kojom se poziva na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i urušava teritorijalni integritet BiH, kao što tvrdi. Svojom mržnjom i otrovom koji sije štetu nanosi prvenstveno bošnjačkom narodu. Šteta što je tako mlad čovjek toliko frustriran i pun mržnje, umjesto da druge uči toleranciji i uvažavanju, rekao je predsjednik DNS Nenad Nešić, komentarišući današnju Bećirovićevu izjavu u kojoj tvrdi da se Deklaracijom "reinkarnira projekat Velike Srbije".
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Bećirović, smatra Nešić, prvenstveno ima problem sa sobom.

- Ustav BiH dao je pravo Republici Srpskoj na specijalne, paralelne veze sa Srbijom. Nijedno slovo deklaracije ne izlazi iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naprotiv, on se afirmiše. Nama ne smeta i nemamo problem sa tim da bošnjački narod iz BiH i Srbije gaji bliske odnose, gradi privrednu, ekonomsku, kulturnu i istorijsku saradnju. To je normalno. Isto tako, srpski narod s obje strane Drine ima jedistven identitet i Drina nije granica među narodom nego rijeka koja spaja - ističe Nešić.

Ako nešto nanosi štetu BiH i ruši njenu stabilnost, onda su to potezi i izjave Denisa Bećirovića.

- Šteta je da jedan mlad čovjek nema dovoljno racionalnosti da shvati da svi narodi u BiH moraju da se osjećaju komotno i slobodno. Njegov pokušaj nametanja stega drugim, prvenstveno nanosi štetu stabilnosti BiH. Da je iole normalnosti, pozdravio bi deklaraciju i pravo srpskog naroda iz Republike Srpske da njeguje kulturne, ekonomske, naučne, istorijske veze sa Srbijom. Trebao bi se ugledati kako npr. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržava veze vojvođanskih Mađara sa njihovom maticom, od čega koristi ima čitava Srbija - kaže Nešić.

Dvadeset i prvi vijek je vijek integracija, naučno-tehnološkog napretka i ubrzanog razvoja, a ono što Bećirović nudi jeste srednji vijek.

- Što se tiče nas, tamo i može ostati. Mi idemo da gradimo i radimo. On to ne može porušiti - zaključio je Nešić.