latinica  ћирилица
10/06/2024 |  13:51 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Program pravilne ishrane u vrtićima i školama biće proširen (VIDEO)

Program "Predškolske ustanove i škole - prijatelji pravilne ishrane" se implementira u Srpskoj od 2014. godine od strane Isntituta za javno zdarvstve Republike Srpske, ministarstva zdravlja i ministarstva prosvjete Srpske, a uz podršku Unicefa.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Cilj je da se unaprijedi zdravlje i promovišu zdrave životne stilove sa posebnim akcentom na unapređenje ishrane i fizičke aktivnosti.

Program je do sada implementiran kroz šest faza u periodu od 2014. do 2022. godine, te obuhvatio 17 predškolskih ustanova i tri osnovne škole.

U ovom projektu učestvovalo je oko 46 odsto djece koja pohađaju predškolske ustanove i 2,7 odsto školske djece

- Ono što nas raduje jeste da je devet ustanova zvanično postalo partner programa "Predškolske ustanove i škole - prijatelji pravilne ishrane" - rekao je Bojan Đenić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zadnje istraživanje koje je sprovedeno u Srpskoj u oktobru i novembru prošle godine, obuhvatilo je 110 javnih i privatnih predškolskih ustanova, 164 osnovne škole i 65 srednjih škola.

Zaključak je da veći procenat predškolskih ustanova ima pisanu politiku u vezi sa ishranom, u poređenju sa osnovnim i srednjim pkolama koje u proteklom periodu nisu bile u fokusu realizacije ovog projekta.

- Ovo je jedan od takvih projekata u koji su svi uključeni, i radi se zajednički da bi se što više znalo o zdravoj ishrani - naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ciljevi i prednosti ovog programa su što omogućavaju izgradnju stimulativnog okruženja, jača kapacitet škole i vrtića, saradnju profersionalaca i roditelja ali i podstiče sticanje doređenih znanja, vještina i oblika ponašanja usmjerenih ka zdravlju i zdravom načinu života - poruka je sa današnjeg skupa.