latinica  ћирилица
10/06/2024 |  14:03 ⇒ 14:44 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko: Deklaracija Svesrpskog sabora poput govora Putina u Sankt Peterburgu – mijenja se svijet (FOTO)

Јačanje suvereniteta u svim sferama i jedinstvo naroda najvažniji su i za Rusiju i za Srbiju, poručio je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, pozdravljajući goste na prijemu povodom Dana Rusije u ruskoj ambasadi u Beogradu.
Dan Rusije u ruskoj Ambasadi u Beogradu (Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Dan Rusije u ruskoj Ambasadi u Beogradu (Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Bocan-Harčenko je uporedio Deklaraciju usvojenu na Prvom svesrpskom soboru sa govorom ruskog predsjednika Vladimira Putina na sanktpeterburškom forumu, istakavši da poruke koje su poslate pokazuju da Srbija i Rusija imaju zajednički temelj za gradnju bilateralne saradnje.

- Ako bismo uporedili ono što je Putin rekao da je važno za razvoj Rusije sa onim što je rečeno na Svesrpskom saboru i za nas je najvažnije da je narod jedinstven, kao i saradnja sa svima, s obzirom na promjene u svijetu. Ovo je realnost - naveo je Bocan-Harčenko.

On je istakao da je i za Rusiju i Srbiju, pored jačanja suverentitea u svim sferama, pa i u oblasti odbrane, važno očuvanje, jačanje i zaštita tradicionalnih vrijednosti, vjerskih vrijednosti i naših duhovnih veza.

Bocan-Harčenko je ukazao da Srbija misli o svojim nacionalnim interesima i da zato ne uvodi sankcije Rusiji, dok s druge strane, Rusija zna gdje može da pruži najvažniju pomoć Srbiji u zaštiti njenih nacionalnih interesa.

- Vidimo da u Srbiji postoji interes za različite integracije koje se pojavljuju, a mi smo otvoreni za širok dijalog na ovu temu - poručio je ambasador i podsjetio da je Ana Brnabić, dok je bila premijer, potpisala sporazum o saradnji sa Evroazijskim ekonomskim savezom.

Igor Kalabuhov (Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Otvoreni smo, dodao je Bocan-Harčenko, i što se tiče novih projekata saradnje sa Srbijom, a najvažniji je usmjeren na jačanje energetske bezbjednosti, što obuhvata isporuku gasa preko Turskog toka.

Ambasador je, međutim, upozorio da bi taj gasovod mogao biti uništen.

- Ruska mornarica za sada to čuva, ali je sitacija veoma opasna - naveo je Bocan-Harčenko.

Što se tiče specijalne vojne operacije, ambasador je ponovio ono što je više puta rekao i Putin da je Rusija bila primorana da krene u tu operaciju i da je godinama bezuspješno pokušavala da postigne političko rješenje.

- Ali zadaci koje je predsjednik formulisao u februaru 2022. biće ispunjeni na vojni ili drugi način i tu dileme nema - istakao je Bocan-Harčenko.

On se osvrnuo i na razvoj ekonomije Rusije, precizirajući da je ona više od 60 odsto preusmjerena prema Aziji što, kako je rekao, odgovara realnosti.

- Mijenja se svijet, to nije zbog Rusije, mada je ona jedna od zemalja u izgradnji novog svjetskog poretka - zaključio je ambasador.

Povodom obilježavanja ruskog državnog praznika, Dana Rusije, u ruskoj ambasadi u Beogradu održava se svečani prijem kojem prisustvuje veliki broj zvanica, među kojima je i premijer Srbije Miloš Vučević.

Među mnogobrojnim zvaničnicima u Ruskoj ambasadi su i predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ministar prosvjete Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ministar kulture Nikola Selaković, ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsjednik Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić.

Došli su i starješina Podvorja Ruske Pravoslavne Crkve, mitriforni protojerej Vitalij Tarasjev, episkop bački Irinej, muftija beogradski Mustafa Јusufspahić.

Obilježavanju Dana Rusije u Beopgradu prisustvuje i direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije Danica Grujičić, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, legendarni golgeter Crvene zvezde Dušan Dule Savić i mnogi drugi.