latinica  ћирилица
10/06/2024 |  14:09 | Autor: SRNA

Perišić: Prave promjene u Evropi tek nakon nacionalnih izbora

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocijenio je da se struktura Evropskog parlamenta nakon izbora neće mnogo promijeniti i da se prave promjene mogu očekivati nakon nacionalnih izbora u zemljama EU.
Srđan Perišić - Foto: RTRS
Srđan PerišićFoto: RTRS

Perišić je rekao Srni da rezultati izbora za Evropski parlament govore nekoliko stvari, a jedna od njih jeste da su antiglobalističke stranke značajno povećale broj mandata, ali da su isto to uradile i stranke globalističke desnice.

Prema njegovim riječima, Republiku Srpsku podržavaju upravo antiglobalističke i suverenističke stranke, koje su dobile na snazi, ali da ipak, sve zemlje EU, osim Mađarske i Slovačke sprovode američku globalističku politiku.

Ističući da Evropski parlament ipak nije mjesto gdje se donose odluke, Perišić je naglasio da se odluke donose u ključnim zemljama EU koje se kasnije prenose na rukovodstvo Unije.

- Struktura Evropskog parlamenta će ostati kao i do sada globalistička. Zato treba sačekati nacionalne izbore i ako tu dođe od promjena onda ćemo i mi u Republici Srpskoj to osjetiti na dobar način - rekao je Perišić.

On je ukazao da danas više nema klasične podjele na ljevicu i desnicu, već da je osnovna podjela u političkom smislu u Evropi danas na globaliste i suvereniste, koji jačaju.

Perišić je rekao da Republika Srpska vodi suverenističku politiku koju pokazuje i u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

- U spoljnoj politici se to vidi. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se pet puta sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom tokom specijalne vojne operacije, a to može samo antiglobalista i suverenista - istakao je Perišić.

Na izbore za Evropski parlament izašlo je 52,5 odsto birača, što je najveća izlaznost od 1994. godine.

Partija Nacionalno okupljanje, čiji je nekadašnji lider Marin le Pen, dobila je skoro 32 odsto glasova, a Makronova partija Renesansa dva puta manje - 15,2 odsto.

Šolcova stranka SDP ostvarila je najslabiji rezultat u svojoj istoriji.

Njemačke socijaldemokrate su osvojile oko 14 odsto glasova, opozicioni demohrišćani 30 odsto, a Alternativa za Njemačku 16 odsto.