latinica  ћирилица
10/06/2024 |  14:54 ⇒ 13/06/2024 | 09:15 | Autor: RTRS

Klokić-Milićević: Nastaviti obilježavanje značajnih datuma i slati poruke zajedništva (VIDEO)

Na Svesrpskom saboru u Beogradu ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Srbije potpisala su Memorandum o saradnji između vlada Srpske i Srbije s ciljem jačanja veza dijaspore. Sporazum je danas još jednom potvrđen u Banjaluci a obuhvatiće više koraka - prvi je definisanje zajedničkih strategija djelovanja unutar dvije vlade. Definisani su i značajni zajednički datumi, čije će obilježavanje organizovati dva ministarstva.
Sastanak Klokića i Milićevića - Foto: SRNA
Sastanak Klokića i MilićevićaFoto: SRNA

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je uspješnom saradnju sa Srbijom kada je riječ o dijaspori, dodajući da će se zajedno nastaviti obilježavati značajni datumi za Srpsku i Srbiju čime se šalje poruka zajedništva.

- Cilj nam je da okupljamo naše ljude i da znaju gdje god oni bili da su iza njih i Republika Srpska i Srbija - rekao je Klokić nakon sastanka sa ministrom bez portfelja zaduženim za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom Đorđem Milićevićem.

Milićević je rekao da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojena na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske precizno terminološko definisana.

Prema njegovim riječima, mogu se čuti različiti komentari nakon usvajanja ove deklaracije koji za cilj imaju da nanesu štetu Srpskoj i Srbiji, te da izazovu destabilizaciju.

- Ni u jednom trenutku na Svesrpskom saboru ne da nismo pomislili i nismo govorili, nego nam nije bio cilj da radimo protiv bilo koga. Mi smo definisali nacionalne ciljeve. Naš nacionalni cilj jeste da sačuvamo mir i stabilnost po svaku cijenu - dodao je Milićević.

On je rekao da je Drina rijeka koja spaja Srbiju i Srpsku, kao i da su definisani značajni datumi gdje će ministarstva zajedno učestvovati u organizaciji manifestacija.

On je dodao da će krajem avgusta i početkom septembra biti organizovano okupljanje udruženja i krovnih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije pod sloganom "Јedinstveni gdje god bili".