latinica  ћирилица
10/06/2024 |  15:20 | Autor: TANЈUG

Manojlović: "Zlatni pečat" stigao u pravo vrijeme

Glumac Predrag Miki Manojlović izjavio je danas da je nagrada "Zlatni pečat", koja mu je nedavno uručena, stigla u pravo vrijeme, odnosno dok je i dalje živ jer postoje nagrade koje su posthumne i koje više znače nagradi, nego biću kog nema.
Miki Manojlović dobitnik "Zlatnog pečata"(Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Miki Manojlović dobitnik "Zlatnog pečata"(Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

On je u izjavi za Tanjug rekao da je pravi pokazatelj istinskog vrednovanja rada i talenta činjenica da nikada nije kucao ni na jedna vrata ni u jednoj zemlji jer su mu filmovi koje je stvarao u Јugoslaviji otvorili mnoga vrata, koja su i dan danas otvorena.

- Primajući nagradu "Zlatni pečat" koja me ja zaista obradovala, ja sam išao redoslijedom kako smo sarađivali od Aleksandra Đorđevića pa sve do Gorana Paskaljevića i Lordana Zafranovića. Da nije bilo njih, bilo bi mene naravno, ali ništa ne bi bilo kao što jeste da nije bilo tih ljudi koji su pratili glumište Јugoslavije, koji su veoma obrazovani i ozbiljni kreativci - naveo je on i dodao da smatra da je on jedini glumac koji je radio sa svim rediteljima "praške škole".

Manojlović smatra da nije bilo tog perioda, ne bi bilo ni njegove saradnje sa svjetskim umjetnicima poput francuskog režisera Žan Žak Beneksa.

Govoreći o saradnji sa rediteljem Lordanom Zafranovićem na filmu "Djeca Kozare", Manojlović je istakao da su zafranovićev "filmski rukopis" i njegova estetika izuzetno barokni i bogati, zbog čega očekuje da "Djeca Kozare" bude pozitivno iznenađenje i izuzetan film, za koji se nada će publika razumjeti na pravi način.