latinica  ћирилица
10/06/2024 |  15:44 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Vulin i Šojgu u Moskvi: Rusija podržava Beograd u svim teškim pitanjima

Rusija tradicionalno podržava politiku Beograda u svim teškim pitanjima i nastaviće to da radi, poručio je sekretar Saveta bezbjednosti Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Moskvi.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Ruski sekretar za bezbjednost je poželeo dobrodošlicu Aleksandru Vulinu i čestitao mu na novoj funkciji u nadi da će nastaviti da podržava dobre odnose Moskve i Beograda te da će, kao i ranije, učestvovati u zajedničkom radu na međunarodnim platformama, objavio je RT Balkan.

Odnosi Rusije i Srbije kao i ciljevi kojima teže su odavno poznati i jasni, poručio je Šojgu u uvodnom dijelu sastanka. Moskvu i Beograd spajaju mnoga pitanja i oblasti u kojima sarađuju i koje potvrđuju visok nivo saradnje i bilateralnih odnosa, dodao je.

- Već mnogo godina Rusija tradicionalno podržava politiku Beograda u svim teškim pitanjima. Nastavićemo to da radimo - poručio je sekretar SB Rusije na sastanku sa Vulinom.

Rusija i Srbija će nastaviti da realizuju kontakte i planove koje su utvrdile prošle godine, naveo je Šojgu i precizirao da se to ne odnosi samo na vojnu tehničku saradnju, već i na mnoge druge sfere.

- Očekujemo vas tradicionalno na forumu "Armija 2024" i na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji koje će se održati u slično vrijeme. Znam da ni jednu konferenciju niste propustili, nadam se da će tako biti i ovog puta. Dobro došli u Moskvu - poručio je Šojgu.

Vulin je sa svoje strane čestitao sekretaru Savjeta bezbjednosti stupanje na novu "važnu i visoku dužnost" u nadi da će se saradnja nastaviti na dobrobit i Rusije i Srbije.

- Oblast bezbjednosti koju dobro poznajete je važna za naše zemlje i zato želimo da radimo na još boljim odnosima - naveo je Vulin nazvavši Šojgua prijateljem.

- Nakon svih ovih godina mislim da mogu da Vas nazovem svojim prijateljem - rekao je Vulin i zahvalio na ličnom doprinosu koji je Šojgu pružio saradnji Moskve i Beograda i kao ministar odbrane i kao ministar za vanredne situacije.

Kao važno, Vulin je istakao pomoć koju je Rusija pružila Srbiji u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija vezanu za usvojenu "sramnu" Rezoluciju o Srebrenici.

 - U vama smo uvijek imali prijatelja i uvijek ste bezuslovno bili na našoj strani. Želim da zahvalim i vama i predsjedniku Vladimiru Putinu na ogromnom doprinosu kada je u pitanju naša borba protiv sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zahvalni smo na ogromnoj borbi koju ste vodili. Rezultat koji smo ostvarili pokazuje kolika je borba bila - naveo je Vulin.

Rusija i Srbija su uvijek bile zajedno u svim teškim istorijskim trenucima, ali naše dve zemlje ne dijele samo prošlost već i budućnost, naglasio je Vulin.