latinica  ћирилица
10/06/2024 |  16:01 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Kojić: Rezultati izbora u Evropi mogu imati pozitivan efekat

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da su najveći gubitnici evropskih izbora lideri Francuske i Njemačke Emanuel Makron i Olaf Šolc jer je narod prepoznao njihove podaničke politike prema Amerikancima, dok pobjedničke stranke imaju dobre odnose i sa Ruskom Federacijom.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Uzimajući u obzir odnose predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Kojić je rekao da to može imati veliki efekat na BiH.

On je istakao da rezultati izbora za Evropski parlament pokazuju da u okviru geopolitičkih promjena koje se dešavaju, određene političke snage žele da sačuvaju stepen samostalnosti.

Kojić je naveo da ovi rezultati mogu imati pozitivan efekat u odnosu na stavove prema BiH i onome što najviše rukovodstvo Republike Srpske zagovara, a to je striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i potpuni suverenitet BiH bez uticaja bilo kakvih zvanih ili nezvanih stranaca u liku navodnog visokog predstavnika koji u BiH želi da sprovodi ličnu diktaturu.

On smatra da su značajne aktivnosti koje sprovodi rukovodstvo Republike Srpske, a prije svega posjete Dodika Rusiji i sastanci sa Putinom.

- Značajna je posjeta Dodika i sastanak sa Putinom koji više nije nikakvo iznenađenje, već je u stvari nešto što se odvija redovno, ne samo jednom godišnje, već više puta - istakao je Kojić.

U tom smislu, dodao je Kojić, Republika Srpska i njeno rukovodstvo vodi ispravnu politiku, koja se tiče očuvanja dejtonske strukture BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske.

Na izbore za Evropski parlament izašlo je 52,5 odsto birača, što je najveća izlaznost od 1994. godine.

Partija Nacionalno okupljanje, čiji je nekadašnji lider Marin le Pen, dobila je skoro 32 odsto glasova, a Makronova partija Renesansa dva puta manje - 15,2 odsto.

Šolcova stranka SDP ostvarila je najslabiji rezultat u svojoj istoriji. Njemačke socijaldemokrate su osvojile oko 14 odsto glasova, opozicioni demohrišćani 30 odsto, a Alternativa za Njemačku 16 odsto.