latinica  ћирилица
10/06/2024 |  16:07 | Autor: TANЈUG

Dačić: Rezolucija 1244 i dalje aktuelna, svi moraju da je se pridržavaju

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dalje aktuelna i važeća, kao i da svi moraju da je se pridržavaju i naglasio da ona nikada ne bi bila ni doneta da SR Јugoslaviji prilikom potpisivanja Kumanovskog sporazuma nije garantovan teritorijalni integrtiet.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Dačić je, povodom godišnjice usvajanja Rezolucije, rekao da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN i da je taj dokument bio veliko dostignuće za prekid NATO agresije i stradanja naroda, ali da su zapadne zemlje samo nekoliko meseci posle njenog usvajanja, paralelno insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, "u tajnosti počele da rade na promovisanju i stvaranju nezavisnosti Kosova, o čemu je javno govorio i nekadašnji prmeijer Srbije Zoran Đinđić".

- Mi smatramo da međunarodni pravni poredak počiva na odlukama SB UN, za nas je ta Rezolucija i dalje aktuelna i važeća i svi moraju da je se pridržavaju, iako smo 20 i više godina imali njeno nepoštovanje, a i dan danas postoje samo nastojanja sa zapadne strane da se ta rezolucija ukine i da se praktično proglasi nezavisnost Kosova - rekao je Dačić.

Dodao je da je akt proglašenja nezavisnosti Kosova jednostran i da nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa ustavnim poretkom Srbije.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje dokumente koje su sami usvojili, a to je slučaj upravo sa Rezolucijom 1244.

- Inače je to jedna velika prevara. Kao što znate, nismo prvi put suočeni sa tim prevarama. Tako je bilo i za Briselski sporazum. Šta god su oni nama obećavali, na kraju ispada da su lagali - rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija, na čelu sa predsednikm Aleksandrom Vučićem, vodi racionalnu politika koja će se i dalje zansivati na prncipu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- U tom pogledu, vodimo i nezavisnu spoljnu politiku - rekao je Dačić.

Govoreći o kritikama na račun Sverspskog sabora održanog u Beogradu, Dačić je rekao da slične događaje godinama unazad organizuju Albanci, Bošnjaci, hrvatske stranke, o čemu, kako je rekao, nikada niko ništa nije rekao loše, a sada kada je Svesrpski sabor usvojio Deklaraciju o poštovanju Dektonskog sporazuma to, dodaje, nekome smeta.

- Јa mislim da je to istorijski događaj. Mi nikome ništa ne pretimo ali želimo da kažemo da smo jedno u nacionanlnom, kulturološkom i identiteskom smislu i razvijaćemo saradnju između Srbije i Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi govorimo o integritetu BiH, ne dirajući u bilo šta što se tiče Dejtonskog sporazuma. Samim tim, ne znam ko je šta mogao da vidi loše. Sve što smeta našim neprijatlejima, isključio je u interesu našeg naroda - zaključio je Dačić.