latinica  ћирилица
10/06/2024 |  17:12 ⇒ 17:27 | Autor: sputniknews.com

Kina: Potrebna prava mirovna konferencija koju će priznati i Rusija i Ukrajina

Kina se zalaže za blagovremeno sazivanje prave mirovne konferencije, koju će priznati i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i otvoreno razmatranje svih mirovnih planova, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Јi na sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS u Nižnjem Novgorodu.
Kina, zastava (foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN - ilustracija) -
Kina, zastava (foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN - ilustracija)

Pored toga, kineski ministar je na marginama sastanka prilikom susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom istakao da je Peking spreman da se zajedno sa Moskvom suoči sa spoljnim preprekama, kao i da pruži podršku Moskvi u BRIKS.

- Kina je spremna da uloži sve napore kako bi pružila podršku predsedavanju Rusije u BRIKS i da zajedno sa Moskvom jača strateško partnerstvo u organizaciji, stimuliše zajednička dejstva u cilju jačanja Globalnog juga, kao i da još aktivnije izražava svoju podršku multilaterizmu i stimulisanju zajedničkog razvoja - poručio je Vang.

Lavrov i njegov kineski kolega su razmenili mišljenja o trenutnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji, kao i o ukrajinskoj krizi.

Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine.

Sada su punopravni članovi asocijacije Brazil, Rusija, Indija, Kina, Јužna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Јoš oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsjedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.