latinica  ћирилица
10/06/2024 |  17:44 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Ustavni sud: Prihvatljivi zahtjevi Kluba Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske smatra da su prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda koji se tiču utvrđivanja povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: SRNA
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: SRNA

Iz Ustavnog suda Republike Srpske saopšteno je da je Vijeće raspravljalo o prihvatljivosti ovih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je ovim zakonima povrijeđen vitalni nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

- Vijeće je utvrdilo da su u oba slučaja predmetni zahtjevi prihvatljivi, s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno amandmanu na Ustav Republike Srpske kojim je dopunjen član 70 Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima - naveli su iz Ustavnog suda Republike Srpske nakon sjednice Vijeća koja je održana danas u Banjaluci.

U saopštenju se navodi da će Vijeće meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana.

Zakone o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske Narodna skupština Srpske izglasala je na sjednici održanoj 19. aprila.