latinica  ћирилица
10/06/2024 |  18:23 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Završena vježba na poligonu na Manjači (FOTO)

U Centru za borbenu obuku u kasarni Oružanih snaga BiH "Mika Bosnić" na Manjači danas je uspješno završena vježba "Dinamičan odgovor 24-4" na kojoj su predstavljene operativne sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.
Vojna vježba OS BiH na Manjači - Foto: Ustupljena fotografija
Vojna vježba OS BiH na ManjačiFoto: Ustupljena fotografija

U vježbi su pripadnici Oružanih snaga BiH pokazali izuzetan nivo obučenosti i profesionalizma, a učestvovali su pripadnici komandi i jedinica Četvrte pješadijske brigade i pridruženih sastava iz drugih jedinica Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Tokom vježbe izvedeno je bojevo gađanje ličnim naoružanjem i minobacačima, borba u urbanim naseljima, kao i medicinska evakuacija, a predstavljene su operativne sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ustupljena fotografija

Cilj je bila procjena spremnosti i obučenosti prilikom izvođenja širokog spektra operacija i predstavljanje operativnih sposobnosti pripadnika Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

- U okviru vježbe primjenjivaće se novi koncept institucionalnog spoljnog ocjenjivanja operativnih sposobnosti, komandi i jedinica Oružanih snaga BiH po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija s ciljem dostizanja stepena interoperabilnosti sa NATO standardima - navodi se u saopštenju.

Ustupljena fotografija

Osim načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnika Gojka Kneževića, prisutni su bili zamjenik načelnika za resurse Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH genaral-major Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika za operacije general-major Tomo Kolenda, komandant Komande za podršku Oružanih snaga BiH general-major Zdravko Rezo, zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH za operacije brigadir Јasmin Čajić, te predstavnici Eufora i NATO-a u BiH.

Vježba "Dinamičan odgovor 24-4" trajala je od 3. juna.